Κότα με χρυσό (ή απλά με κλούβιο) αυγό;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Η ιστορία των χρηματιστηρίων είναι γεμάτη από «πρίγκιπες» που έγιναν «βάτραχοι» και το αντίστροφο. Εξάλλου, ένα από τα κοινά γνωρίσματα των ανά τον κόσμο επενδυτών, είναι το κυνήγι της «κότας» με τα χρυσά αυγά, η οποία συνήθως καταλήγει με άδοξο τέλος για τους περισσότερους.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια «κότα» που κάνει χρυσά αυγά και πολύ περισσότερο δε, ότι υπάρχει (στην μακρόχρονη ιστορία των χρηματιστηρίων) κάποιος επενδυτής που να έχει βρει αυτό το συμπαθητικό πτηνό με τα πολυτελή αυγά του. Τα κέρδη στο χρηματιστήριο είναι τις περισσότερες φορές «ματωμένα», ενώ ελάχιστες είναι εκείνες οι φορές τις οποίες η αγορά «χαρίζει» απλόχερα τα κέρδη της.

«Τα καλά κόποις κτώνται» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και δεν είχαν κι άδικο. Η καθημερινή μελέτη στον χώρο των επενδύσεων είναι ένα από τα απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας, με τα υπόλοιπα να αποτελούν· η ορθή κρίση, και φυσικά η τύχη. Όλα τα παραπάνω απαιτούνται ώστε να καταφέρει κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα σχετικά με την εταιρεία οικιακών καταναλωτικών αγαθών, Steinhoff.

Πρόκειται για μια εταιρεία που διαθέτει ευρεία γκάμα προϊόντων, από έπιπλα σπιτιού έως επιλεγμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, και η οποία δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, τη Μεγάλη Βρετανία (ιδιοκτήτρια της πασίγνωστης Poundland), τις ΗΠΑ, και την Νοτιας  Αφρικής, μιας και ο κύριος μέτοχος και Πρόεδρος αυτής είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της Νοτίου Αφρικής, ο κ. Christo Niese.

Τί συνέβη όμως με την προαναφερθείσα εταιρεία, ώστε να αξίζει να ασχοληθούμε μαζί της; Στις 6 Δεκεμβρίου η μετοχή της Steinhoff στο χρηματιστήριο της Γερμανίας, από τα 3,00 ευρώ στα οποία είχε κλείσει μια μέρα νωρίτερα, κατέγραψε πτώση 71,6% (φθάνοντας έως τα 0,85 σεντς) προτού κλείσει εκείνη την ημέρα στα 1,14 ευρώ (βλ. γράφημα παρακάτω). Γιατί όμως οι επενδυτές προέβησαν σε sell off;

Πηγή γραφήματος;Bloomberg

Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση αποτελεσμάτων έτους της Steinhoff, με την εταιρεία να καθυστερεί να τα ανακοινώσει, οδηγώντας μάλιστα και στην παραίτηση του CEO της εταιρείας, κ. Markus Joost. Η εν λόγο παραίτηση έγινε εν μέσω λογιστικών παρατυπιών, με την καθυστέρηση να επισείει μάλιστα ποινική και φορολογική έρευνα, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο.

Αλλά και πάλι θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος, «δικαιολογείται αυτή η πτώση της τιμής της μετοχής στο χρηματιστήριο;». Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ένα ναι ή όχι, προτού ρίξουμε μια ματιά στα θεμελιώδη μεγέθη, και πιο συγκεκριμένα στα ετήσια αποτελέσματα του 2016. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσίασε αύξηση 67,4% σε σχέση με το 2015, στα 16,4 δισ. ευρώ, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 69,51%, στα 5,95 δισ. ευρώ. Το καθαρό χρέος της εταιρείας ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ, και με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα 0,378 σεντς.

Βασικοί μέτοχοι είναι οι:

CH Wiese με 23,10%
Publi Investment Corporation με 8,48%
Coronation Fund Managers Limited με 5,24%
BE Steinhoff με 4,60%
Black Rock Investment Management με 4,08%

Ως μια εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις ηπείρους, υπόκειται φυσικά στον συναλλαγματικό κίνδυνο, στον ανταγωνισμό συναφών προϊόντων με φθηνότερη τιμή, αλλά και στον συστημικό κίνδυνο μιας επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Δηλαδή, εκτίθεται σε κινδύνους οι οποίοι είναι λίγο πολύ κοινοί σε κάθε πολυεθνική εταιρεία η οποία πραγματοποιεί συναλλαγές σε διάφορες ηπείρους και χώρες του κόσμου.

Κι εάν τα παραπάνω δεν προειδοποιούν για κάποια σημαντική αλλαγή τόσο στην κερδοφορία, όσο και στην ύπαρξη της εταιρείας, το πρόσφατο sell off έκανε ακόμη ελκυστικότερη την μετοχή της Steinhoff. Πιο συγκεκριμένα, το P/E διαμορφώθηκε στο 1,4, με την λογιστική αξία να βρίσκεται πλέον στο 3,77 (P/Bv=0.14).

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η μετοχή ξεκίνησε την διαπραγμάτευσης της και στο χρηματιστήριο της Γερμανίας (εκτός από αυτό της Νοτίου Αφρικής, της Αυστρίας, και της Ελβετίας), στις 7 Δεκεμβρίου 2015, κλείνοντας στα 5,08 ευρώ, με τα 0,55 σεντς στις 8 Δεκεμβρίου να αποτελούν ιστορικό χαμηλό.

Όπως μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω, η εν λόγο «κότα» με τα χρυσά αυγά ακόμη αναζητείται, καθώς ουδείς γνωρίζει το που μπορεί να οδηγήσει η λογιστική έρευνα που έχει ξεκινήσει, και που οδήγησε στην παραίτηση του CEO της εταιρείας. Ένα είναι το σίγουρο, ότι πάντοτε η αγορά γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •