Πώς άλλαξε τα ‘νέα σύνορα’ ο Ερντογάν

Οι ευρωραγιάδες μη έχοντες την παραμικρή σχέση με υψηλή στρατηγική, αδυνατούν να κατανοήσουν την ύπαρξη διαφορετικών τύπων συνόρων, πέραν των εδαφικών. Γι’ αυτό οχυρώνονται πίσω από την Συνθήκη της Λωζάνης. Από την στιγμή που αλλάζουν τα εμπορικά, τα πολιτισμικά, τα στρατιωτικά, τα θρησκευτικά, τα δημογραφικά, και τα γεωπολιτικά σύνορα μίας περιοχής, θα αλλάξουν κάποια στιγμή και τα εδαφικά σύνορα.

 

Πώς αλλάζουν τα σύνορα

Ας δούμε ένα παράδειγμα επεκτάσεως εδαφικών συνόρων, και ταυτοχρόνου συρρικνώσεως άλλων τύπων συνόρων. Τα τελευταία 60 χρόνια η Ευρώπη/ΕΕ δείχνει προς την διεθνή κοινότητα ότι επεκτείνει τα εδαφικά της σύνορα καταβροχθίζουσα μία σειρά κρατών, προσαρτώντας τα εδάφη τους. Κατάφερε να δημιουργήσει μία γαλλο-γερμανική αυτοκρατορία. Συγχρόνως η ΕΕ υφίσταται αλλαγές συνόρων, διαφορετικού τύπου. Τα δημογραφικά της σύνορα συρρικνώνονται, ενώ αντιθέτως επεκτείνονται τα αντίστοιχα σύνορα της Αφρικής και της Ασίας, με αποτέλεσμα στο ορατό μέλλον η ΕΕ να καταστεί δημογραφική αποικία της Αφρικής και της Ασίας.

 

Ελλειμα πολιτισμικών ιδεών και Νέα Γιάλτα

Υφίσταται συρρίκνωση των πολιτισμικών της συνόρων, διότι οι πολιτισμικές ιδέες που εξάγει είναι λιγώτερες απ’ αυτές που εισάγει. Ο πολυπολιτισμός έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο έλλειμμα στο πολιτισμικό ισοζύγιο της Ευρώπης. Τα πολιτισμικά εδάφη της Ευρώπης συρρικνώνονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Υφίσταται γεωπολιτική συρρίκνωση διότι οι Ασιατικοί γίγαντες αρχίζουν να παίρνουν τα ηνία στην παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. Πηγαίνουμε ολοταχώς γία μία Γιάλτα νο2, όπου θα καθοριστούν νέες σφαίρες επιρροής. Υφίσταται στρατιωτική συρρίκνωση. Το είδαμε στον πρόσφατο πόλεμο της Συρίας. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατάφεραν να πλήξουν την Συρία μόνον δια αντιπροσώπων(proxies), αντιθέτως η Ρωσσία, το Ιράν, και η Χεζμπολλάχ προέβαλαν την ισχύ τους στο εξωτερικό, με στρατεύματα στο έδαφος, και μάλιστα επιτυχώς. Με τον όρο “συρρίκνωση στρατιωτικών συνόρων” εννοούμε την απόσυρση στρατευμάτων από περιοχές εκτός Ευρώπης, όπου κυριαρχούσαν επί αιώνες οι χώρες του Δυτικού κόσμου. Υφίσταται συρρίκνωση εμπορικών συνόρων. Η ΕΕ διαρκώς εισάγει προϊόντα και υπηρεσίες από την Ασία, τα οποία μέχρι πριν λίγες δεκαετίες παρήγαγε στο έδαφός της. Τέλος υφίσταται συρρίκνωση θρησκευτικών συνόρων. Το ισλάμ προσηλυτίζει πιστούς με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι η κυρίαρχη θρησκεία στην Ευρώπη. Εδώ και αρκετό καιρό καταγράφεται αποχριστιανοποίηση των γηγενών ευρωπαϊκών πληθυσμών, αλλά συγχρόνως καταγράφεται άνοδος του εξισλαμισμού γηγενών Ευρωπαίων, πλέον των πολιτογραφημένων ως Ευρωπαίων δευτέρας γενεάς μεταναστατών.

 

Τι μας ετοιμάζει ο κάθε ‘Ερντογάν’

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εδαφικές συνθήκες θα αλλάξουν. Καλά θα κάνουν οι ελληνόφωνοι ραγιάδες να κατανοήσουν την ύπαρξη διαφορετικών τύπων συνόρων, πλην των εδαφικών. Είναι δευτερευούσης σημασίας το αν θα αναθεωρηθούν τα εδαφικά σύνορα με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, από την στιγμή που καθημερινώς αναθεωρούνται σιωπηρώς τα εμπορικά, γεωπολιτικά, θρησκευτικά, δημογραφικά, στρατιωτικά, και πολιτισμικά σύνορα μεταξύ Ελλάδος και νεο-Οθωμανικής Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, προφανώς εις βάρος της Ελλάδος.

Ιφικράτης Αμυράς, Πρόεδρος ΙΕΡΑΚΣ

http://www.iphicratisamyras.com/2017/12/blog-post_8.html