Αφήστε την Τουρκία εκτός Δύσης!

Υπάρχουν αναμφίβολα σημαντικά επιχειρήματα για να πείσουμε την Τουρκία να παραμείνει στην Δύση. Θα συνοψίζονταν με μια φράση στο ότι η Τουρκία μέσα από το ΝΑΤΟ θα υποχρεώνεται σε κοινό στρατιωτικό δόγμα με εμάς  και επομένως θα ταυτίζεται μαζί μας και θα αποφύγουμε πόλεμο. Όμως αυτές οι αναλύσεις ισως παραβλέπουν δύο βασικές παραμέτρους.

 

Τι διασφαλίζει το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα;

Καταρχήν πολλοί υποστηρίζουν βάσιμα ότι η ταυτόχρονη συμμετοχή Ελλάδος-Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, δεν διασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα σε δύο σημαντικά θέματα. Ούτε στο Κυπριακό, ούτε στο μεταναστευτικό. Όταν εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο, δεν ειχαμε κανένα ΝΑΤΟ να μας υπερασπιστεί, παροτι ανήκαμε σε αυτό από το 1952, ούτε όταν γέμισε η χωρα με εκατομμύρια μετανάστες από τους πολέμους  ΝΑΤΟΙΚΕΣ φρεγατες διασφαλίσαν τα συμφέροντα της Ελλάδος. Ο μόνος σίγουρα κερδισμένος από τη διχοτόμηση της Κύπρου, μάλιστα, είναι η Βρετανία και κατ ουσίαν το ΝΑΤΟ που διατήρησε τη βαση της, που εξυπηρετεί επεκτατικές κινήσεις στη Μέση ανατολή. Όμως  γι αυτά, τα γεωπολιτικά, έχουν πολύ καλύτερες αναλύσεις, που μπορεί να οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα, άλλοι, πραγματικά ειδικοί (δείτε την εξαίρετη ανάλυση του Αλεξάνδρου Δρίβα εδώ ).

 

Η οικονομική πλευρά. Το πλεονέκτημα παιδιών χωρισμένων γονιών

Η πλευρά που θα αναφερθούμε είναι η οικονομική. Τα βιβλία στρατηγικής εταιρίων (π.χ. Porter) διδάσκουν για την αναγκαιότητα η κάθε χώρα να αξιοποιεί το Συγκριτικό της Πλεονέκτημα. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος δεν ταυτίζεται με εκείνο της Τουρκίας, ούτε το συμφέρον της Τουρκίας, είναι υποχρεωτικά ζημία της Ελλάδος. Ίσως μάλιστα, αν οι δύο χώρες ανήκουν σε διαφορετικούς συνασπισμούς, να αποτελούν τα χαϊδεμένα παιδιά του κάθε ενός. Όπως ακριβώς τα παιδιά χωρισμένων γονιών έχουν περισσότερα οικονομικά πλεονεκτήματα . Αν και τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα ίσως είναι πιο κοντά με τη Ρωσία, τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδος είναι με την δύση. Οι ΗΠΑ είναι εκείνη η χώρα που θα επιβάλλει , αν έχει την καλοσύνη, στους Γερμανούς (και οι δυο χώρες, δυτικές) διαγραφή χρέους, και οι κυριοι εξαγωγικοί μας προορισμοί είναι πλέον δυτικοί. Ακομη και αν φύγουμε από την ΕΕ, στην ΕΕ θα εξάγουμε! 70% των εξαγωγών μας είναι σε ΕΕ και ΗΠΑ!

Η Τουρκία, από την άλλη, εχει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να καλύψει τις ανάγκες εξαγωγών της προς άλλες γειτονικές χωρες της περιοχής όπως  Ιραν ή και Ρωσία, χωρίς την ανάγκη να στραφεί προς τη δύση. Η Τουρκία δύναται να εξάγει από φουντούκια ως ρούχα, μηχανήματα και χρυσαφικά στις εκατοντάδες εκατομμυρίων καταναλωτών του ‘μη δυτικού τόξου’, από Ρωσία ως Ιραν και Ινδία. Σχεδόν το 50% των εξαγωγών της, άλλωστε, εκει πάει! Η ιδια χωρα, χρειάζεται πετρέλαιο που ρέει άφθονο τοσο στη Ρωσια οσο και το Ιραν. Η στροφή της Τουρκίας, επομένως προς τις χώρες αυτές, εξασφαλίζει πελάτες για τα προιόντα που η χωρα αυτή παράγει, εξασφαλίζει τους ενεργειακούς πορους της Τουρκιας ενώ επίσης οι υδατινοι ποροι της Τουρκιας μπορουν να βοηθησουν πολλές από αυτές τις χωρες.

Nα το κάνουμε απλό: Ελλάς και Τουρκία, ως ‘παιδιά χωρισμένων γονιών’, θα έχουν πλεονεκτική θέση στους νεους ‘συνασπισμούς’. Εμείς θα λύσουμε το θέμα του χρέους μας και των αγορών, και η Τουρκία των αγορών της.

 

Ποιος χάνει απο τα παιδιά χωρισμένων γονιών

Από οικονομικής σημασίας, επομένως, αν κάποιος χανει από τη νεα σχέση της Τουρκίας είναι οι άλλες δυτικές χώρες, όχι η Ελλάδα. Χανει η Γερμανια, η Γαλλια, όπως και οι ΗΠΑ, η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Ο ρολος της Ελλάδος αναβαθμίζεται σε εκείνου του ΄βασικού τοποτηρητή της δύσης στα Βαλκάνια’, και γι αντάλλαγμα για το νέο ρολο η Ελλαδα μπορει ευκολότερα να απαιτήσει πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα όπως το χρεος η το θεμα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ η Τουρκία διασφαλίζει πελάτες που την σέβονται και έχουν πραγματικά ζωτικό συμφέρον και ανάπτυξη από την σχεση της, όχι απλα να χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της για επιδρομές στη Μεση Ανατολή και τους εργάτες της για φτηνό εργατικό δυναμικό των χωρών τους!

 

 

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
    49
    Shares
  •  
  •  
  • 49
  •