Θανάσης Ματσώτας: Τι ‘δείχνουν’ τα Αστρα για Αγορές και 2018

Ζητήσαμε και είχαμε την χαρά να παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στο new-economy.gr , ο κος Θανάσης Ματσώτας, ο κορυφαίος Ελλην Αστρολόγος και Υπεύθυνος σπουδών στην Αστρολογική Σχολή «Κοσμόγραμμα».

 

Κύριε Ματσώτα η Αστρολογία μπορεί να περιγράψει το μέλλον και ιδιαίτερα τη χρηματιστηριακή αγορά;

Η προσπάθεια για πρόβλεψη του μέλλοντος είναι πανάρχαια και επιχειρείται με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς είναι η Αστρολογία. Μπορεί από τη σκοπιά της να περιγράψει ή και να προβλέψει τις διακυμάνσεις στις χρηματαγορές ή στην αγορά ακινήτων. Έχει γίνει αρκετή έρευνα προς αυτήν την κατεύθυνση και υπάρχουν πολλοί ενασχολούμενοι με την αστρολογία ή το χρηματιστήριο, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, που επιδίδονται σε τέτοιες μελέτες. Σε αυτές τις μελέτες κάποιων πρωτοπόρων, μπορεί να αναζητηθεί και η γενεσιουργός αιτία πολλών διαφορετικών τεχνικών, όπως για παράδειγμα η τεχνική ανάλυση μετοχών. Μπορούμε να θυμηθούμε το παράδειγμα του W.Gann αλλά και πολλών άλλων, που κινήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εδώ να θυμίσω και τη φράση του J.P. Morgan: «οι εκατομμυριούχοι δεν χρησιμοποιούν την αστρολογία. Οι δισεκατομμυριούχοι όμως τη χρησιμοποιούν»!

 

Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί σε κάποιον αστρολόγο για επενδυτικές συμβουλές;

Φυσικά και υπάρχουν αρκετοί που το κάνουν αυτό. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή για πολλούς λόγους.
Καταρχήν η Αστρολογία είναι μία τέχνη που εξελίσσεται, όπως άλλωστε όλες οι τέχνες και οι επιστήμες. Αυτό φαίνεται αν τη μελετήσει κανείς, από τα νέα «εργαλεία» που έχουν προστεθεί σε διάφορες ιστορικές περιόδους αλλά και άλλα που έχουμε αφήσει πίσω. Δεν τα γνωρίζουμε όλα! Ερευνούμε συνεχώς! Ο Αστρολόγος προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει συμπαντικές ενέργειες που μας υπερβαίνουν και πρέπει να προσπαθεί να τις αντιληφθεί με σεβασμό και όχι νομίζοντας ότι ξέρει τα πάντα. Σεμνά και ταπεινά προσπαθεί να δει τις πιθανότητες, τηρώντας τους κανόνες της δεοντολογίας. Αλάθητη ένδειξη του ακατάλληλου αστρολόγου είναι η απόλυτη σιγουριά που προσεγγίζει το αντικείμενο και οι επιτυχίες που διατυμπανίζει χωρίς οποιοσδήποτε να μπορεί να τις εξακριβώσει! Αυτό είναι καλό να το θυμάστε πάντα. Πολλοί αστρολόγοι διαφημίζουν έμμεσα ή άμεσα τις επιτυχίες τους στο χρηματιστήριο ή στα τυχερά παιχνίδια. Άμα δεν έχετε στα χέρια σας τα πινάκια των αγοραπωλησιών τους, μην πιστεύετε τίποτα! Επίσης μπορείτε να κρίνετε και από το βιοτικό τους επίπεδο αφού εξακριβώσετε τις ακριβείς πηγές των εισοδημάτων τους. Αυτό βέβαια ίσως κάποιες φορές δεν είναι απόλυτα δίκαιο, γιατί αν δεν τους δοθεί η ευκαιρία από τον αστρολογικό τους χάρτη, τότε είναι δύσκολο να έχουν επιτυχία για τον εαυτό τους, ακόμη και αν όντως διαθέτουν τις γνώσεις. Οι συνεχείς όμως και χρόνιες αποτυχημένες προσπάθειες των ίδιων σε επιχειρηματικό επίπεδο, χωρίς κάποια βελτίωση, είναι ισχυρό δείγμα αστρολογικής ανικανότητας. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η στρατηγική των επενδυτών, που διαφέρει κατά περίπτωση. Αλλιώς θα αντιμετωπίσει ο αστρολόγος τον μακροπρόθεσμο επενδυτή, αλλιώς τον μεσοπρόθεσμο και αλλιώς τον trader. Στον τελευταίο τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα, γιατί χρειάζεται ετοιμότητα και συγχρονισμός. Δεν αρκεί να ξέρεις γενικά αν θα ανέβει ή θα πέσει μια μετοχή. Πρέπει να μπορείς να μαντέψεις όλες τις επιμέρους διακυμάνσεις.

 

Είστε επιφυλακτικός δηλαδή για τους αστρολόγους ή για την ίδια την αστρολογία ως προς τη χρήση της σε χρηματοοικονομικά ζητήματα;

Η αστρολογία έχει κάνει μεγάλα εξελικτικά βήματα σε πολλά επίπεδα και έχει συγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό με τη σύγχρονη επιστήμη. Αυτό ακούγεται θετικό και είναι ως ένα βαθμό αλλά όχι τόσο όσο ακούγεται αφού πολλές φορές οι αστρολόγοι προσπαθούν να μιλήσουν μια «μοντέρνα» αλλά απολύτως κενή γλώσσα!
Παρόλα αυτά τα βήματα, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο και φυσικά γι αυτό φταίνε οι αστρολόγοι και όχι η ίδια η Αστρολογία. Η ίδια η στάση τους και ο τρόπος που προβάλλονται στα media, είναι απωθητικός και φαίνεται γραφικός σε καλλιεργημένους ανθρώπους. Δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα. Μιλώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα στα διεθνή συνέδρια, το 90% των θεμάτων είναι κυριολεκτικά για πέταμα και αγγίζουν τα όρια του γραφικού. Φυσικά υπάρχουν και πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες και μελέτες από ταλαντούχους ανθρώπους, που έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ή του επαγγέλματος. Μέσα από την Αστρολογική σχολή «Κοσμόγραμμα» που ίδρυσα πριν ενάμισι περίπου χρόνο και με συνεργασία εξαιρετικών συναδέλφων, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν πυρήνα ανθρώπων, που να καλλιεργήσει αυτήν την πλευρά της αστρολογίας.

 

Πώς  θα μπορούσατε να ‘συμβουλεύσετε’ κάποιον;

Πολύ επιλεκτικά και με συγκεκριμένους όρους,  στο πλαίσιο των γενικότερων συμβουλών και χωρίς να υποκαθιστούνται οι επαγγελματίες ειδικοί του χώρου. Θέλει πολύ προσοχή για να αποφύγουμε αμφότεροι τις κακοτοπιές. Όπως γνωρίζουν και οι περισσότεροι , ο μέσος Έλληνας, για παράδειγμα, είναι «μάγκας» στην επιτυχία αλλά στην αποτυχία φταίνε πάντα οι άλλοι! Για τους λογους που προαναφερθηκαν, ειναι ευνόητο ότι το αποφεύγω.

 

Η Ελληνική κρίση είχε προβλεφθεί από τους Αστρολόγους;

Ναι, υπήρξαν αστρολόγοι που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολύ νωρίτερα. Η Ελλάδα ήταν πολύ εύκολη περίπτωση για κάποιον που ξέρει αστρολογία. Επίσης μίλησαν και για την πορεία της κρίσης. Υπάρχει για παράδειγμα δικό μου video από ομιλία μου για το ωροσκόπιο της Ελλάδας το 2012 που ανέβηκε στο YouTube στο ξεκίνημα του 2013, όπου και μπορείτε να το δείτε. Εκεί λέω με σαφήνεια ότι η κρίση έχει δρόμο μπροστά της και οι χρονιές «κλειδιά» για την Ελλάδα θα είναι το 2014 και το 2015, όπου θα δούμε και μεγάλη πολιτική ανατροπή. Δεν είναι όμως μόνο η κρίση στην Ελλάδα. Έχουμε μιλήσει για πολλά άλλα. Στο άρθρο που είχα δημοσιεύσει πριν 2 χρόνια περίπου στο Αμερικάνικο περιοδικό της « International Society for Astrological Research», που αφορούσε το φαινόμενο «Transit of Mercury», μίλησα επιτυχημένα για τις εξελίξεις στην Τουρκία, στο Κουρδικό, για την πολύ μεγάλη άνοδο του bitcoin και πολλά άλλα. Το φαινόμενο αυτό, που σχετίζεται έντονα και με ανεξαρτητοποιήσεις κρατών, μελετάται αστρολογικά για πρώτη φορά στον κόσμο. Να σκεφτείτε ότι όταν πρότεινα αυτό το θέμα στους Αμερικάνους, με ρωτούσαν τι είναι. Δεν ήξεραν καν ότι υπάρχει!

 

Πώς βλέπετε το 2018 για την Ελλάδα και τον κόσμο; Μπορείτε να μας πείτε επιγραμματικά κάποια πράγματα;

Θα έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις ιδιαίτερα προς το καλοκαίρι. Η έκλειψη του Αυγούστου είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη έκλειψη που επηρεάζει πολύ δυνατά το ωροσκόπιο του Αλέξη Τσίπρα, της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει πολλά να αντιμετωπίσει, που θα είναι απρόβλεπτα, επικίνδυνα και εκτός «ατζέντας». Βέβαια τα θέματα στην παγκόσμια οικονομία θα έπρεπε να τα δούμε με μια πιο μακροχρόνια οπτική. Ας μην ξεχνάμε πως την Άνοιξη του 2018 ο Ουρανός μπαίνει για λίγο στον Ταύρο και την Άνοιξη του 2019 μπαίνει οριστικά για 7 περίπου χρόνια. Αυτό θα φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Θα αλλάξει ο τρόπος που κατανοούμε την αξία και την επένδυση! Πιθανόν να μιλάμε για τη γέννηση ενός νέου νομίσματος αφού πρώτα δούμε τις περιπέτειες των παλιών. Το bitcoin θα είναι για γερά νεύρα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τα επόμενα χρόνια, από αρχές του 2019 και μετά, όπου μπορεί να υπόκειται σε διάφορους «περιορισμούς», που θα αλλάξουν τον τρόπο χρήσης και λειτουργίας του και φυσικά θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την αξία του. Με το ξεκίνημα του 2020, ξεκινά και ο νέος κύκλος Κρόνου- Πλούτωνα που σχετίζεται με την τιμή του χρυσού. Οποιαδήποτε αλλαγή και αν προκύψει μέχρι τότε, δύσκολα θα επηρεάσει την τιμή του αφού άλλωστε η όψη αυτή των δύο αργών πλανητών ευνοεί το ασταθές πολιτικό περιβάλλον, προβάλλοντας αιωρούμενες απειλές, οι οποίες πάντα θα ευνοούν το ευγενές μέταλλο. Αυτά και πολλά άλλα, που μπορεί να μας δοθεί η ευκαιρία μελλοντικά να αναλύσουμε εκτενέστερα, κάνουν τα επόμενα χρόνια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ανατρεπτικά!

 

Η Αστρολογικη σχολή ΚΟΣΜΟΓΡΑΜΜΑ στο Facebook:  https://www.facebook.com/kosmogramma