H ΕΕ βαζει ‘Παράδεισους’ σε Μαύρη λίστα. Να πανηγυρίσουμε;

Στην συνάντηση που έγινε χτές στη συνοδο Υπουργων Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλες, ελήφθη μια ιστορική απόφαση, που οδηγεί σε ταχύτατες και κολοσσιαίες εξελίξεις. Δεκαεπτά ‘χώρες’ που χαρακτηρίστηκαν στη σύσκεψη ως ‘φορολογικοί παράδεισοι’ αποκόβονται από την χρηματοδότηση των Ευρωπαϊκών ταμείων και θα υποστούν κυρώσεις από τα κρατη της ΕΕ.

Η απόφαση περιέλαβε επίσης και 47 χωρες, περιλαμβανομένης της Νοτιας Κορεας, Παναμά, Τυνησίας, Αραβικα Εμιράτα και Μπαχρέιν στην λεγόμενη γκρί λίστα! Η γκρι λιστα περιλαμβάνει χωρες που έχουν δείξει διάθεση συνεργασίας, αν και δεν πληρουν όλα τα κριτήρια, και η μαύρη λίστα χώρες που δεν έχουν δείξει διάθεση συνεργασίας.

Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και οδηγεί για πρώτη φορά παγκοσμίως σε υλοποίηση μέτρων για τον περιορισμό της φοροαποφυγης και φοροδιαφυγής.
Τρείς είναι οι κυρίαρχες ερωτήσεις που προκύπτουν άμεσα από την εξέλιξη αυτή. Πρώτον αν τα μέτρα αυτά είναι μόνιμα ή αποτελούν απλά μια προσωρινή έξαρση. Δεύτερον αν υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τα μέτρα. Τρίτον τι επιπτώσεις θα έχουν τα μέτρα.

Ας τα δούμε προσεκτικά. Κατ αρχήν η απόφαση της ΕΕ δεν είναι ευκαιριακή! Αντίθετα, κινείται από μία αρκετά μόνιμη βάση. Στηρίζεται στην απόφαση των 20 ισχυροτερων χωρών το 2013, στο να περιορίσουν τη φοροδιαφυγη, βάσει του της λεγόμενης απόφασης BEPSΤΑ (Base Erosion Profit Shifting, and tax evasion scheme) , δηλαδη προγραμματος ελέγχου μεταφοράς κερδών και φοροαποφυγής! Αυτό με την σειρά του εχει τρία σκέλη, αυτόματη ανταλλαγη πληροφοριών, ‘βαθμολόγηση’ των κρατών και ενιαίο φορολογικό καθεστώς.

Τα μετρα θα εχουν, επίσης ουσιώδη επίπτωση στις χωρες, καθως χωρες στη μαυρη λιστα δεν θα παιρνουν χρηματα για προγράμματα από δρομους ως ερευνα, καταντώντας τριτοκοσμικές χωρες. Όμως οι σκoπιμότητες υπάρχουν!

Η λίστα εξεταζομένων από την ΕΕ χωρων… ‘ξεχναει’ να περιλάβει χωρες όπως Ολλανδία (εχουν τους παραδεισους των Ολλανδικων Αντιλών), Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ιρλανδία και Ελβετία. Εξαιρεί επίσης ‘μαγικά΄ τα νησια Κειμαν και τις…Βερμούδες, οπως και γενικα οτιδηποτε Εγγλέζικο, ενώ ‘ξεχασαν να περιλάβουν ‘κρατιδια’-παράδεισους υπο Αμερικάνικο έλεγχο! Εν ολίγοις αποτελεί μια συνέχεια της γερμανικής λογικής ‘δύο μέτρα και σταθμά’. Αυτό όμως αποδυναμώνει την ηθική υπεροχή που θα ειχε μια κατάσταση χωρων που θα τις περιλάμβανε ολες. Ναι, αλλα οι χωρες αυτές που λείπουν κάνουν σχεδόν το 85% του ξεπλύματος μαύρου χρηματος και φοροδιαφυγής!

Η λίστα της ΕΕ, επομένως, δεν είναι λίστα ‘περιορισμού της φοροδιαφυγής’, αλλά λίστα ΄ξεκαθαρίσματος λογαριασμών’ έναντι μικρών χωρών, με πρόφαση την φοροδιαφυγή. Η ΕΕ πετάει σταχτη στα ματια της παγκόσμιας κοινότητας ότι δηθεν νοιαζεται για δικαιοσύνη, ενώ εξαιρει το 85% των χωρων που ξεπλένουν το χρημα, και λειτουργώντας σαν ενας τεράστιος ‘μαφιόζος’ καθαρίζει τους…ανταγωνιστές! Γι αυτό, και σε αυτή τη φαση, είναι μάλλον ένα ‘χαρτί’ για ένα μεγάλο παζάρι που θα γίνει με άλλες χώρες, ένα μοίρασμα λογαριασμών, παρά μια απόφαση δικαιοσύνης.

Η ΕΕ, δυστυχως, ακόμη δεν εχει ξεκολλήσει από την γερμανική λογική ότι ‘όλα τα ζωα είναι ίσα αλλά κάποια είναι πιο ίσα από τα υπόλοιπα’, εκείνο που περιέγραφε ο Τζορτζ Οργουελ στο βιβλίο του 1984. Γι αυτό, επειδή είναι απόφαση με δυο μέτρα και σταθμά, αποτελεί μια άδικη και παραπλανητική απόφαση. Αποτελεί προσβολή στην νοημοσύνη όλων μας! Κρίμα!

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
    115
    Shares
  •  
  •  
  • 115
  •