Γιαννης Πολυχρονίου: Αν το PSI διέλυσε τα ομόλογα, η MIFID-2 θα αποτελειώσει το Χρηματιστήριο

Ζητήσαμε και είχαμε την χαρά να παραχωρήσει αποκαλυπτική συνέντευξη στο new-economy.gr , ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ (πρώην ΣΕΔΥΚΑ)*, και υποψηφιος στο ΕΕΑ, κος  Γιάννης Πολυχρονίου ώστε να ενημερωθούμε για τις θεσμικές απόψεις του.

 


-Κύριε Πολυχρονίου, εκτιμάτε ότι τα προγράμματα ‘σταθεροποίησης’ που επιβλήθηκαν τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, και το PSI βοήθησαν την χώρα, τις επενδύσεις και τον χρηματιστηριακό θεσμό; Αν ναι, πώς το πέτυχαν αυτό;

Τα προγράμματα προσαρμογής που σχεδίασε και εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, συνέβαλαν μεν στην ανασυγκρότηση της χώρας, πλην όμως οριακά.Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Γενικά ο μέχρι τώρα σχεδιασμός καταδεικνύει προχειρότητα (ή σκοπιμότητα) και όποιο μέτρο έχει επιλεγεί έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι μακροπρόθεσμα. Αρκεί να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων το ΑΕΠ της Χώρας συρρικνώθηκε πάνω από 25%.
Το δε PSI που εφαρμόστηκε ειδικά στα ομόλογα των ιδιωτών ύψους 1 δις ευρώ, ήταν πραγματικά γελοίο. Το κούρεμα αχρήστευσε τελείως το εργαλείο αυτό δανεισμού και κλόνισε την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού έναντι των ομολογιακών εκδόσεων γενικότερα.
Όσον αφορά στις επενδύσεις ούτε αυτές βρίσκονται στο προσδωκόμενο επίπεδο τιμών. Η αύξηση της φορολογίας προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί το δις-θεώρατο δημόσιο χρέος , τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος και η πολιτική μεταβλητότητα σε επίπεδο αποφάσεων, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη Χώρα και αντιθέτως αντί να προσελκύσουμε νέα κεφάλαια, φεύγουν και επιχειρήσεις για το εξωτερικό. Όλα τα ανωτέρω αντικατοπτρίστηκαν στο ταμπλό που αποτελεί καθρέφτη της οικονομίας με τα γνωστά ως τώρα αποτελέσματα.

 

-Τι θα μπορούσε η πολιτεία είτε σε επίπεδο Ελλάδος ή στην ΕΕ να κάνει ώστε να βοηθήσει τον χρηματιστηριακό θεσμό; Τι θα προτείνατε ώστε ο Χρηματιστηριακός θεσμός να επεκταθεί και να γίνει άξονας ανάπτυξης;

Καταρχήν ο χρηματιστηριακός θεσμός κινδυνεύει από το λεγόμενο over-regulation. Η Ευρώπη από τη μία άκρη, έχει πάει στην άλλη, έχοντας την αίσθηση πως όλες οι κεφαλαιαγορές είναι του μεγέθους της Γερμανίας ή της Γαλλίας, όπως και τα αντίστοιχα financial entities. Δεν έχει αντιληφθεί τη ρηχότητα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και οι κοινοί κανόνες που θέτει, θα απειλήσουν σοβαρά τη βιωσιμότητα των μελών της χρηματιστηριακής κοινότητας.
Τώρα όσον αφορά στο Χρηματιστηριακό θεσμό, αυτός θα πρέπει να αλλάξει ρότα. Θα πρέπει να δημιουργήσει νέα προϊόντα κι υπηρεσίες. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση που έχω υποβάλει στην ΕΧΑΕ για δημιουργία μερισματικών δεικτών στα πλαίσια των δεικτών στην Αμερική, Dividend Kings and S and P Aristocrates. Επίσης θα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω η αγορά ομολόγων. Είναι η καλύτερη οδός άντλησης κεφαλαίων, ειδικά σήμερα με τα προβλήματα που έχουν οι τράπεζες. Το τελευταίο και ουσιαστικό είναι η μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας των νέων προϊόντων κι υπηρεσιών, στο σύνολο της γεωγραφικής επικράτειας καθώς επίσης και η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα προσδίδει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη Χώρα (πχ φορολογικά κίνητρα για δημιουργία funds κλπ)

 

-Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις στον χρηματιστηριακό χώρο ενόψει της Κοινοτικής Οδηγίας MIFID ΙΙ; Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε ευκαιρίες και κινδύνους από νομοθετικές εξελίξεις στην ΕΕ προς όφελος των μελών του ΕΕΑ;

Πολύ φοβάμαι πως η Mifid II θα αποτελέσει τη “μητέρα όλων των μαχών”. Δυστυχώς επιβάλλει δύσκολα μέτρα, προκαλεί μεγάλα κόστη και κυρίως επιφέρει ένα σωρό διαδικασίες οι οποίες πολλές απ αυτές είναι δίχως λόγο και περιεχόμενο. Η λύση στο πρόβλημα είναι η διεθνοποίηση των χαρτοφυλακίων και η διασπορά τους καθώς επίσης οι τοποθετήσεις σε επιλεγμένα funds. Όμως δυστυχώς λίγες εταιρείες του χώρου ήταν έτοιμες για μία τέτοια μεταστροφή. Οι περισσότερες εταιρείες και οι πελάτες τους είναι τοποθετημένοι και εξαρτημένοι από το ελληνικό χρηματιστήριο. Θα πρέπει να βοηθήσουμε το σύστημα ούτως ώστε να μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και να λειτουργήσουν εντός αυτών. Πρωταρχικός στόχος είναι η επιβίωση των εταιρειών και η σταθεροποίησή τους. Άλλωστε περιμένουμε να διαβάσουμε το νέο νόμο, για να εντοπίσουμε ειδικότερα τα προβλήματα και να εστιάσουμε σ αυτά και να αναδείξουμε τυχόν ευκαιρίες που θα προκύψουν. Τώρα όσον αφορά στα μέλη του ΕΕΑ θα πρέπει να λειτουργήσουμε επικουρικά και να τους βοηθήσουμε να ανταποκριθούν σε όλα τα νέα μέτρα και να τους καταστήσουμε βιώσιμους. Πιστεύω πως θα “βρούμε τη λύση στην άσκηση”, όπως τη βρίσκουμε τόσα χρόνια. Με την ευκαιρία σημειώνω πως δυστυχώς είμαι ο μοναδικός υποψήφιος για το ΔΣ του ΕΕΑ από το χρηματιστηριακό χώρο. Αυτό δεν είναι ευχάριστο γιατί υπάρχουν πολλοί κι εξαιρετικοί συνάδελφοι που μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθεια με την εμπειρία και τις γνώσεις τους.

 

-Η χώρα ίσως εξέλθει από τα μνημόνια το 2018, δανειζόμενη από τις αγορές. Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης την επόμενη μέρα, και τι προοπτικές βλέπετε για το χρηματιστήριο στα πλαίσια του νέου τοπίου που διαμορφώνεται μετα το 2018;

Σας βρίσκω εξαιρετικά αισιόδοξο. Αν η Χώρα βγει στις αγορές θα δανειστεί με ψηλότερα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια που θα προκύψουν θα είναι μη εξυπηρετούμενα. Νομίζω πως πρώτος στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι η επιμήκυνση των δανείων στα 80 με 100 χρόνια με χαμηλότερο επιτόκιο και ρήτρες επί των δημοσίων οικονομικών. Δηλαδή με απλά λόγια αν “εκτροχιαστείς” ως Χώρα λόγω πχ νέων απανωτών προσλήψεων, μπαίνει επιτοκιακό “πέναλτυ” κλπ. Αφού γίνει αυτό και έχεις ένα δείγμα 3-4 ετών, τότε θα πρέπει να δοκιμάσεις να βγεις στις αγορές και πάντα με γνώμονα το κόστος χρήματος. Επίσης βασικός στόχος της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αύξηση του ΑΕΠ, που σημαίνει πλήρη άρση των capital controls, λυμένα τα προβλήματα των τραπεζών, προσέλκυση επενδύσεων κλπ. Όλα αυτά προϋποθέτουν χαμηλότερη φορολογία, άρα μικρότερο λειτουργικό κόστος για το κράτος και δημιουργία σταδιακά ενός μακροχρονίου προγράμματος αποκλιμάκωσης της φορολογίας. Επίσης ειδικό φορολογικό καθεστώς για προσέλκυση νέων επενδύσεων. Νομίζω στην Αγγλία τα πρώτα 5 χρόνια οι νέες εταιρείες δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο. Αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, τότε το μέλλον της ελληνικής κεφαλαιαγοράς προδιαγράφεται λαμπρό, μιας και ο λόγος Κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Προσωπικα πιστεύω πως δυστυχώς δε θα συμβεί το αισιόδοξο σενάριο και θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε πως οι αγορές παγκοσμίως είναι αρκετά ψηλά. Στην Αμερική ο λόγος market cap/GDP βρίσκεται κοντά στο 141%. Επίσης οι τράπεζες δεν έχουν λύσει ακόμη τα προβλήματά τους και θα χρειαστούν κι άλλο χρόνο να τα ξεπεράσουν. Τέλος ανησυχία υπάρχει και για την πολιτική σταθερότητα της χώρας τα επόμενα 2 έτη. Νομίζω πως οι επενδυτές θα πρέπει να σταθμίσουν όλα τα παραπάνω, να πραγματοποιούν stock picking, να αυξομειώνουν τη ρευστότητά τους και να κινούνται τελείως βραχυπρόθεσμα στην παρούσα φάση, τουλάχιστον στο ήμισυ του χαρτοφυλακίου τους. Τέλος να έχουν υπόψιν τους τη διασπορά χαρτοφυλακίου, τόσο σε επίπεδο κλάδων, όσο και σε επίπεδο προϊόντων αλλά και χωρών.

*Ο κ. Γιάννης Πολυχρονίου είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (πρώην ΣΕΔΥΚΑ) και
και Υποψήφιος Σύμβουλος ΕΕΑ με τον συνδυασμό «Το Επιμελητήριο Μας»-Ι.Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος ΕΕΑ)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •