Σαουδική Αραβία: Κάθαρση ή ‘Kλουβί με χάμστερ’;

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που είχα χάμστερ στο σπίτι μου. Τα χάμστερ είναι μικρά χαριτωμένα ζωάκια, που μοιάζουν με τα ποντίκια, αλλά χωρίς ουρά, που όμως πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Όταν γεννηθούν, πρέπει αμέσεως να τοποθετηθουν μακρυά από την μαμά τους, διότι οι γονείς έχουν καννιβαλλικές τάσεις.

Βεβαια τα χαμστερ δεν είναι τα μονα ζωα, που για λόγους επιβίωσης και αυτοσυντηρησης, αναπτύσσουν καννιβαλικές τάσεις. Πολλές φορές αυτό παρατηρείται και αλλού, όπως στο ανθρώπινο βασίλειο! Η περίπτωση με τα συγχρονα τεκταινόμενα στη Σαουδική Αραβία, μας το θυμίζει αρκετά έντονα!

Θα σταθούμε σε μερικά πολύ βασικά σημεία, γιατί οι εξελίξεις στη Σαουδική Αραβία με τις συλλήψεις των πριγκήπων έχουν πολύ βάθος . Για να περιγράψουμε πλήρως το σκηνικό θα χρειαζόμασταν να γραψουμε ένα πολύ εκτεταμένο άρθρο, ενα βιβλίο. Θα μείνουμε λοιπόν σε δυο-τρία σημεία.

Ενώ πριν δύο μόλις χρόνια το περιοδικό Forbes κατέταξε τον 62χρονο πρίγκηπα Alwaleed ως τον 34ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με περιουσία 23 δισεκατομμύρια δολάρια, και το Bloomberg τον θεωρούσε ως τον 20ο πλουσιότερο με περιουσία 31 δισεκατομμύρια δολάρια, συνελλήφθη πριν 4 εβδομάδες με τους Waleed bin Ibrahim Al Ibrahim και Saleh Abdullah Kamel για ξέπλυμα χρηματος και δωροδοκία από τον σημερινό πριγκηπα, ηγετη της ‘επιτροπης συλληψης διαφθοράς’ και ‘αφεντικό’ της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, γνωστό και ως … ΜΒS, ενώ προηγούμενα, είχε συλλάβει τον συγγενή Muhammad bin Nayef. Η σημερινή απελευθέρωση του πρίγκηπα Miteb bin Abdullah, μετα τον ‘διακανονισμό’ να παραδωσει το μυθικό ποσο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, φανερώνει το μέγεθος είτε της διαφθοράς, είτε της συναλλαγής των κεντρων εξουσίας είτε και τα δύο. Το ότι κατηγορείται ότι εξαφάνισε’ κομμάτι από 10 δις δολάρια μέσα από εικονικές συναλλαγές για αγορά στρατιωτικού υλικού είναι απλά άλλο ένα επεισόδιο.

Η ουσία είναι ότι στη Σαουδική Αραβία, μια χωρα οπου (όπως και σε άλλες χωρες της περιοχης) η έννοια του λαδώματος είναι συνώνυμη, όπως λεγεται, με την συναλλαγη, ο πόλεμος εναντια στη διαφθορά είναι σαν τα Αραβικά παραμύθια, μια ιστορία με ιχνη πραγματικότητας αλλα πολύ περισσότερη φαντασία!

Η ουσία, πολύ περισσότερο, είναι στο ότι η χωρα αφενός έρχεται από μια περίοδο μεγάλου πλούτου αφετέρου βρίσκεται στο χείλος τεράστιων οικονομικών προβλημάτων (έλλειμα που φτάνει 12% του ΑΕΠ) που συνδυάζονται με πολύ φιλόδοξα προγράμματα επέκτασης (Ατζεντα 2030) που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε μια τεράστια ‘γυάλα των χάμστερ’!

Οι εξελίξεις αυτές όμως, ένα είναι το βέβαιο ότι δημιουργούν. Δημιουργούν αβεβαιότητα που οδηγεί σε αφορμή για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με ένα μεγάλο γεγονός. Με δεδομένα τα πρόσφατα επεισόδια της χωρας με γειτονικές χωρες, ας ελπίσουμε το γεγονός αυτό να μην είναι μια νέα πολεμική σύρραξη, διοτι θα σημανει εξελίξεις τοσο για την ασφάλεια στην περιοχή όσο και εξαρση στις παγκόσμιες τιμες πετρελαίου που σαφεστατα εξαρτούνται από τη Σαουδικη Αραβία, και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο ενεργειακο κόστος και χρηματιστηριακή αστάθεια.

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •