Ι. Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος ΕΕΑ : Η ενίσχυση του μικρομεσαίου, μοχλός ανάπτυξης και αναστήλωσης της χώρας

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΕΑ και επικεφαλής  του συνδυασμού «Το Επιμελητήριο μας»κος Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ζητήσαμε και είχαμε την τιμή να παραχωρήσει  αποκλειστική συνέντευξη στο new-economy.gr , ώστε να ενημερωθούμε για τις αποψεις του.

 

 –Κύριε Χατζηθεοδοσίου, εκτιμάτε ότι η κρίση και τα προγράμματα ‘σταθεροποίησης’ που επιβλήθηκαν  τα τελευταία έτη στην Ελλάδα αποτέλεσαν ευκαιρία ανάπτυξης ή περιθωριοποίησης των επαγγελματιών στηνΕλλάδα; Αν ναι, πώς το πέτυχαν αυτό ;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση άλλαξε δραματικά τις ζωές όλων μας, δημιούργησε νέα δεδομένα και διαμόρφωσε μία τελείως διαφορετική κατάσταση. Από τον μισθωτό που είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται, από τον συνταξιούχο που βλέπει να «ψαλιδίζεται» συνέχεια η σύνταξη του και βέβαια μέχρι τον μικρομεσαίο και τον επαγγελματία που υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν βάρη που σαφώς δεν τους αναλογούν. Ειδικά στο θέμα της επιβολής φόρων υπάρχει μία ξεκάθαρη υπερβολή. Και όσον αφορά στο ύψος τους και όσον αφορά στο ποιοι επηρεάζονται περισσότερο. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχθηκαν δημόσια ότι επλήγησαν περισσότερο τα μεσαία στρώματα, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από όλους.
Τα Αποτελέσματα της επιβολής αυτών των μέτρων, κατά τη γνώμη μου είναι υφεσιακά καθώς δεν σχετίζονται καθόλου με ανάπτυξη αλλά μόνο με εισπραξιμότητα, μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες. Όταν ο άλλος αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρηση του ή να μειώσει σημαντικά τη δραστηριότητα του λόγω κατακόρυφης πτώσης του τζίρου δεν είναι περιθωριοποίηση; Χιλιάδες επαγγελματίες βγήκαν εκτός αγοράς, πολλοί παλεύουν καθημερινά να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες.
Επειδή συνέβησαν όλα αυτά, παρατηρήθηκαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και ευνοήθηκαν κάποιοι μεγάλοι «παίκτες». Αυτό όμως αποτελεί τροχοπέδη για την πορεία της οικονομίας μας, καθώς η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από την πρόοδο των μικρομεσαίων, κάτι που έχουν επισημάνει και εκπρόσωποι των εταίρων. Δυστυχώς όμως δεν γίνεται τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα, κάποια περιστατικά δημιουργίας ή ανάπτυξης ορισμένων επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν κυρίως στην καινοτομία, είναι μεμονωμένα και δεν μπορούν να αποτελέσουν δείγμα βελτίωσης συνολικά της οικονομίας μας.

 

Πώς καταφέρατε να βοηθήσετε τα μέλη του επιμελητηρίου στην, ομολογουμένως, πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, για την Ελλάδα και την Αθήνα, κατά τα τελευταία 50 χρόνια; Ποια ειναι τα βασικά σας επιτεύγματα;

Μέλημα της διοίκησης μας ήταν να σταθούμε δίπλα στα μέλη μας. Και το πετύχαμε με διάφορους τρόπους. Κατ΄αρχάς με την αναβάθμιση του ρόλου του ΕΕΑ που επιτύχαμε, «δυναμώσαμε» τη «φωνή» όλων των μελών μας και ενισχύσαμε τις θέσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις αποτρέψαμε αρνητικές εξελίξεις, κάτι που έχει γίνει αντιληπτό απ΄όλους τους παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Εκπαιδεύσαμε   στην   εξαετία   πάνω   από   15.000   επαγγελματίες   και επιχειρήσεις   σε   διάφορα   προγράμματα. Χρηματοδοτήσαμε πάνω από 2.000   επιχειρήσεις και πολλές φορές η χρηματοδότηση όπως στα συνεργατικά δίκτυα έφτανε τις 50.000€. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ανοίξαμε δρόμους για περισσότερη εξωστρέφεια με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της επαφής της Alibaba με Έλληνες επιχειρηματίες και της ευρύτερης συνεργασίας τους, ενισχύσαμε οικονομικά μέλη μας που είχαν άμεση ανάγκη και στηρίξαμε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δείχνοντας ότι οι μικρομεσαίοι αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, με διάθεση για ανυστερόβουλη προσφορά.

Μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος γιατί ως διοίκηση του ΕΕΑ όχι μόνο καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλες τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει, αλλά και πολλές περισσότερες. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στον απολογισμό δράσης μας που αριθμεί πάνω από 170 σελίδες. Και είναι δράσεις ουσίας, πάντα με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας και την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μας.

 

Τι προβλήματα έχει ο κλάδος σας; Τι κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε για να βοηθήσετε τους επαγγελματίες-μέλη σας στο μέλλον; Μπορείτε να μας αναφέρετε τα βασικά σημεία του προγράμματός σας;

Τα προβλήματα είναι και πολλά και ποικίλα. Κυρίως η υπερφορολόγηση και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν είναι δυνατόν να επιζήσει κάποια μικρομεσαία επιχείρηση με τόσα πολλά βάρη και είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις και στα δύο αυτά θέματα. Επίσης ο βραχνάς των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος της αγοράς. Άρα ζητάμε άμεσα ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και να μειώσουμε τους κινδύνους εκποίησης περιουσιών.
Ουσιαστικό ζητούμενο για όλους μας είναι να δοθεί μία «ανάσα» στην αγορά και να πάρει πάλι μπροστά η οικονομία μας. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός στόχος, εκεί πρέπει να εστιάσουμε τις δυνάμεις μας και για να το επιτύχουμε αυτό απαιτείται μία ευρύτερη συνεργασία. Τώρα, σχετικά με το πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Το Επιμελητήριο Μου», ζητάμε από τα μέλη μας να μας οπλίσουν με δύναμη και να δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε το Επιμελητήριο που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα και που θα έχει πλέον μία ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ξερετε, όταν οι εξελίξεις τρέχουν εμείς δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς ή εγκλωβισμένοι σε ξεπερασμένες πρακτικές. Γι΄αυτό και πολύ συνειδητά αποφύγαμε την οποιαδήποτε κομματικοποίηση του συνδυασμού μας. Στον αγώνα για τα δικαιώματα μας δεν χωράνε κομματικά συμφέροντα και μικροπολιτικές τακτικές. Όπως λέω χαρακτηριστικά μας ενδιαφέρει μόνο το «κόμμα» του επαγγελματία. Η δική του πρόοδος θα αποτελέσει και την απαρχή της ανάπτυξης για όλη την οικονομία μας. Επιγραμματικά λοιπόν σας αναφέρω τα βασικότερα σημεία του προγράμματος μας που ευελπιστώ ότι με τη δύναμη που θα μας δώσουν τα μέλη μας θα αρχίσει να υλοποιείται από την επομένη των εκλογών, δηλαδή από τις 5 Δεκεμβρίου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 1. -Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσώπων με την δημιουργία κέντρων πιστοποιήσεων (πάνω από 350 πιστοποιήσεις)
 2. -Δημιουργούμε ηλεκτρονική πλατφόρμα με δωρεάν πρόσβαση στα μέλη του ΕΕΑ με λογισμικό που διευκολύνει στον προγραμματισμό της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δηλαδή έλεγχο βιωσιμότητας της υφιστάμενης επιχείρησης και οργάνωσης μιας νέας ιδέας.
 3. -Εκπαίδευση των μελών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς δημοσίου
 4. -Δημιουργούμε κάρτα μελών του ΕΕΑ με παροχές από τις επιχειρήσεις του ΕΕΑ στις επιχειρήσεις του ΕΕΑ ώστε να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους όλα τα μέλη.
 5. -Υποστηρίζουμε όσους θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση συμβάλλοντας στο επιχειρείν και δημιουργούμε τη δική μας θερμοκοιτίδα σε συνεργασία με άλλους φορείς κυρίως δήμους παράλληλα οικοδομούμε σχέσεις συνεργασίας με τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα των πανεπιστημίων μας.
 6. -Προγραμματίζουμε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στο ΕΕΑ προς όφελος των μελών μας.
 7. -Δημιουργούμε σε κάθε δήμο της επιρροής του ΕΕΑ τον σύμβουλο του επιχειρηματία με σκοπό την εξυπηρέτηση, υποστήριξη, ενημέρωση των τοπικών επαγγελματιών.
 8. -Δημιουργούμε δική μας ομάδα υποστήριξης στις Βρυξέλλες ώστε να αντλήσουμε κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία για λογαριασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας.
 9. Και βέβαια παλεύουμε για μια άλλη πολιτική που θα στηρίζει την ανάπτυξη διευρύνοντας την φορολογική βάση με κεντρικό σύνθημα ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ

 

 •  
 •  
 •  
 •  
 •