Έρχεται μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Κίνας;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Σε ιστορικά υψηλά συνεχίζουν να παραμένουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες ανά τον κόσμο, με αρκετές αποτιμήσεις να μην δικαιολογούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008, είχε ως αποτέλεσμα μία βίαιη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια, που ως αποτέλεσμα είχε την επέμβαση των κεντρικών τραπεζών προκειμένου να καταφέρει η παγκόσμια οικονομία να βγει από την ύφεση στην οποία είχε εισέλθει.

Το sell off που πραγματοποιήθηκε χθες στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θύμισε τον «μαύρο κύκνο» ο οποίος έρχεται πάντα απρόσκλητος στο πάρτι. Πόσο πιθανό είναι όμως να ζήσουμε μία ακόμη τέτοια δυσάρεστη εμπειρία στα διεθνή χρηματιστήρια, κι εάν ναι από πού μπορεί να ξεκινήσει ο «μαύρος κύκνος»;

Από τις αρχές του έτους, οι κινεζικές αρχές έχουν σκοπό να περιορίσουν το ρίσκο που προέρχεται από τον αθρόο δανεισμό, αλλά και στην εξαγωγή χρημάτων προς το εξωτερικό, προκαλώντας μικρές πτώσεις στο κινεζικό χρηματιστήριο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της από-μόχλευσης που πραγματοποιούν οι κινεζικές αρχές, ήταν να κλείσει ένα ανταλλακτήριο bitcoin οδηγώντας σε σημαντική υποχώρηση το ψηφιακό νόμισμα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόθεση των αρχών να περιορίσουν τις μικρές εταιρείες on-line δανείων, οδήγησε σε πτώση άνω του 1% το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα, το χρέος προς την κεντρική κυβέρνηση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, (με την κεντρική τράπεζα να παρέχει ρευστότητα 310 δισ. γουάν στις 16 του μήνα, την μεγαλύτερη από τις 18 Ιανουαρίου), ενώ σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο δανεισμός τόσο των νοικοκυριών όσο και των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, ενώ παρατηρούμε και την πτώση που σημειώνεται στις τιμές κατοικιών, αλλά και την στασιμότητα στο χρηματιστήριο της χώρας. Εξάλλου, σύμφωνα με την Διεθνή Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών το εταιρικό χρέος υπολογίζεται σε 1,6 φορές του μεγέθους της οικονομίας, ενώ σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και το debt-to-equity swap αρκετών κινεζικών εταιρειών.

Πηγή γραφήματος:Reuters

Πρόσφατα, η απόδοση του κινεζικού δεκαετούς ομολόγου βρέθηκε στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στην Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της JPMorgan Chase, η αγορά κατοικίας στην Κίνα θα σημειώσει πτώση 6%, λόγο της δυσκολίας χρηματοδότησης των νοικοκυριών, κυρίως από καταναλωτικά δάνεια. Μία περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της χώρας, θα οδηγήσει σε ντόμινο αύξησης του κόστους χρήματος κυρίως για τις κινεζικές εταιρείες, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου τόσο στην οικονομία, όσο και στο χρηματιστήριο.

Η πρόθεση των κινεζικών αρχών προχθές, να μην δίνει έγκριση σε αμοιβαία κεφάλαια τα οποία σχεδιάζουν να επενδύσουν σε μετοχές οι οποίες διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, επηρέασε αρνητικά τον δείκτη Hang Seng, καθώς και τον δείκτη των κινεζικών μετοχών, China Enterprises. Οι εισροές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ από κινεζικά κεφάλαια, ανέρχονται στα $86 δισ. έναντι μόλις $3,3 δισ. των ξένων κεφαλαίων, όπως διακρίνουμε στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:Bloomberg

Παρά όμως τις όποιες κινήσεις κάνουν οι κινεζικές αρχές ώστε να περιορίσουν τον άκρατο δανεισμό, τα χρηματιστήρια τόσο της Σαγκάης όσο και του Χονγκ Κονγκ καταγράφουν υψηλές αποδόσεις από τις αρχές του έτους, με το πρώτο να ενισχύεται 7,55% και το δεύτερο 34,65%.

Όπως παρατηρούμε στο παρακάτω γράφημα, ο δείκτης Hang Seng δεν δείχνει κάποια ανησυχητικά σημάδια πτώσης, καθώς συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι, πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πενήντα και διακοσίων ημερών.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Αντίθετα με τον δείκτη Hang Seng, ο κινεζικός δείκτης Shanghai Composite συνεχίζει να την πτωτική του πορεία, η οποία ενισχύθηκε μετά την πτωτική διάσπαση του κινητού μέσου όρου των πενήντα ημερών, προσεγγίζοντας την υπέρ πουλημένη ζώνη, όπως μπορούμε να διακρίνουμε και στο παρακάτω γράφημα.

Πηγή γραφήματος:www.stockcharts.com

Όπως εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει από τα παραπάνω, τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών όχι μόνο δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια υγιής και μακροχρόνια ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, αλλά άφησαν ενεργή την βασική αιτία του προβλήματος, αυτή του χρέους.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •