Τί συμβαίνει με την μετοχή της General Electric;

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Αρκετές φορές έχουμε παρατηρήσει στο ελληνικό χρηματιστήριο κάποια εταιρεία να ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα, και η μετοχή της να μένει κυριολεκτικά «αδιάφορη». Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελούν οι τραπεζικές μετοχές, κυρίως διότι αρκετοί ξένοι θεσμικοί επενδυτές είναι τοποθετημένοι σε αυτές.

Η επενδυτική φιλοσοφία των ξένων χρηματιστηρίων σε σχέση με το ελληνικό, έγκειται σε αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι δηλαδή στα ξένα χρηματιστήρια δίνουν μεγάλη έμφαση στα θεμελιώδη μιας εταιρείας, ενώ στο ελληνικό όχι. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω αποτελεί η μετοχή της General Electric.

Στις 13 Νοεμβρίου, η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα τρίτου τριμήνου $33,47 δισ. έναντι $29,26 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφώνονται στα $0,21 έναντι $0,22 του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους, με την εταιρεία να μειώνει το μέρισμα της στα $0,48 έναντι $0,96 προηγουμένως.

Στις 20 Νοεμβρίου, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε Α2 από Α1, με την αιτιολογία ότι οι αυξημένες προκλήσεις της αγοράς αντισταθμίζουν κάθε προσπάθεια αύξησης των cash flows, μειώνοντας το μέρισμα. Επίσης, ο οίκος τονίζει την σοβαρή επιδείνωση στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα διαρκέσει έως το 2019, αναμένοντας αδυναμία και στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τέλος, ο οίκος επιβεβαίωσε την βραχυπρόθεσμη βαθμολογία Prime-1.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η μετοχή την επομένη των αποτελεσμάτων (14/11) υποχώρησε στο χαμηλό έτους των $17,46 έναντι $19,02 που είχε κλείσει την προηγουμένη, κλείνοντας στις 20/11 (ημέρα υποβάθμισης από την Moody’s) στα $17,98. Όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα, η μετοχή από τις αρχές του έτους καταγράφει απώλειες 48,43%, υπό αποδίδοντας ουσιαστικά του δείκτη Dow Jones, στον οποίο και συμμετέχει.

Πηγή γραφήματος: www.stockcharts.com

Η τιμή στόχος της μετοχής για τους επόμενους 12 μήνες εκτιμάται από τους αναλυτές στα $20, με το P/E στα $17,12 έναντι $30,60 του κλάδου (εκτίμηση για το τρέχον έτος). Το υψηλό 52 εβδομάδων ήταν τα $32,38 και το χαμηλό στα $17,46, με πέντε αναλυτές να προτείνουν strong buy, ένας αγορά, τέσσερις διακράτηση, και τρεις πώληση.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα παραπάνω, όταν σε μια αγορά επικρατεί επενδυτική κουλτούρα, οι διακυμάνσεις των μετοχών επηρεάζονται σημαντικά από τα θεμελιώδη μεγέθη της εκάστοτε εταιρείας, και λιγότερο ή σπανιότερα ίσως, από διαφόρου τύπου παιχνίδια. Εάν ήμασταν και στην Ελλάδα εξοικειωμένοι με την ερμηνεία των οικονομικών μεγεθών, και πολύ περισσότερο εάν διαθέταμε επενδυτική κουλτούρα, τότε ίσως και το ελληνικό χρηματιστήριο να παρέμεινε «κυριολεκτικά» στις ανεπτυγμένες αγορές, με αρκετές μετοχές οι οποίες βρίσκονται τώρα στο περιθώριο, να ήταν πρωταγωνιστές.

Στον παρακάτω σύνδεσμο www.nasdaq.com μπορούμε να παρατηρήσουμε τα δικαιώματα στην μετοχή της General Electric, με αρκετά μεγάλο αριθμό από αυτά να παραμένουν ανοικτά με εξάσκηση την 15η Δεκεμβρίου, και με τιμή τα $20.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

  •  
    39
    Shares
  •  
  •  
  • 39
  •