Αποχωρήσεις στον Δήμο Ιωαννιτών, κατόπιν… εορτής! Απο υπερχρέωση, σε έργα 27 εκ., λέει ο Αντιδήμαρχος

Αν η δημοτική αρχή είχε αποστείλει νωρίτερα τις ενημερωτικές καταστάσεις για τα έργα του τεχνικού προγράμματος, με το σύνολο των προϋπολογισμών των έργων, την αναλυτική πορεία του και κυρίως, τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι νομικές δεσμεύσεις ξεπερνούν το 50%, ενδεχομένως να είχε αποφύγει την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ή μέρος της κριτικής που δέχεται.

Ακόμη και αν δεν την είχε αποφύγει, όμως, το σίγουρο είναι ότι η θέση των παρατάξεων που αποχώρησαν, θα ήταν δυσκολότερη σε πολιτικό επίπεδο. Η απάντηση σε υψηλούς τόνους του δημάρχου, κατά την τοποθέτησή του, μπορεί, από τη μια πλευρά, να είχε βάση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείζονα αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι «σύρθηκε» από την παράταξη Νάτση, αφού στην αρχική τοποθέτηση ο επικεφαλής Νίκος Γκόντας, πέρα από την έκφραση δυσαρέσκειας για την καθυστέρηση αποστολής των εισηγήσεων, δεν εξέφρασε καμία πρόθεση αποχώρησης.

Από την άλλη πλευρά, η απουσία στοιχείων, ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση και έλεγχος για το τι έγινε κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τι δεν έγινε ή τι πρόκειται να γίνει, όπως πράγματι αποτυπώνονται στις αναλυτικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε χθες η δημοτική αρχή κατόπιν εορτής, αποτελούν επίσης μια καλή βάση για την αντίδραση της παράταξης Νάτση και των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση και ΔΡΑΣΥ.

Εξάλλου, τα ίδια ζητήματα έθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος, παρόλα αυτά, παρέμεινε στη συνεδρίαση και εξέφρασε τις παρατηρήσεις και διαφωνίες του.

Εκτός του δημοτικού συμβουλίου, η κόντρα συνεχίζεται με τα δελτία τύπου που έστειλαν χθες τόσο η δημοτική αρχή, όσο και η αντιπολίτευση. Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, σημειώνεται πως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της φυγής και των εντυπώσεων από την παραμονή και τη διεξοδική συζήτηση σε μια από τις πιο σπουδαίες συνεδριάσεις κάθε έτους.

Στον ίδιο τόνο ήταν και η τοποθέτηση του δημάρχου στη συνεδρίαση. «Λυπάμαι γι’ αυτή την πολιτική παρωδία και τη συμπεριφορά της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία υποτιμά τους πολίτες που την τίμησαν με την ψήφο τους. Στη δημοκρατία η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αυξημένες ευθύνες, αλλά η παράταξη του κ. Γκόντα δεν το έχει αντιληφθεί. Ήρθε σήμερα να εκφράσει τις απόψεις της και όχι για να αποχωρήσει, όπως άλλωστε φάνηκε από τη στάση της στην αρχή της συνεδρίασης. Σύρθηκε, όμως, σε μια αποχώρηση πολιτικάντικη και τακτικισμού μετά την εισήγηση του κ. Νάτση, με την οποία επίσης διαφωνώ. Κάποιοι νομίζουν ότι θα κερδίσουν τους Γιαννιώτες με εντυπώσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τους κερδίσουμε με έργα», τόνισε ο Θωμάς Μπέγκας, μετά την αποχώρηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

«Κάποιοι επικαλέστηκαν δικαιολογίες για τις εισηγήσεις λες και κάποιος τους απαγόρευσε να ζητήσουν από τις υπηρεσίες όποια στοιχεία θέλανε. Αυτό δε μειώνει ούτε στο ελάχιστο την τεράστια αξία ενός προγράμματος έργων που δεν αφορά το 2018, αλλά την περίοδο 2015 -2019. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν αποχώρησαν όταν γινόταν οι περικοπές στις επιχορηγήσεις για έργα, αλλά σήμερα, επειδή απλά δεν ήθελαν να συζητήσουμε πως ο δήμος, από υπερχρεωμένος, έχει ένα πρόγραμμα περίπου 27 εκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έργα από το ΕΣΠΑ, από το σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη αλλά και τα έργα της ΔΕΥΑΙ. Μας κατηγόρησαν για πολλά, αλλά δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για έλλειψη διαλόγου», τόνισε ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για υποβάθμιση και του θέματος, αλλά και της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. «Επανειλημμένα επισημάναμε στη δημοτική αρχή τη μεθοδευμένη πρακτική της να μην ενημερώνει έγκαιρα τους δημοτικούς συμβούλους των άλλων παρατάξεων, και να δυσχεραίνει το έργο του ελέγχου των στοιχείων εκείνων που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος. Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η δημοτική αρχή εξακολουθεί να οδηγείται στον ολισθηρό δρόμο της αδιαφορίας και της απαξίωσης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου», σημειώνει και προσθέτει πως η αποχώρηση από την συνεδρίαση «είναι μια πράξη έντονης αντίδρασης προς ηθελημένες και μεθοδευμένες πράξεις». «Πρόθεσή μας είναι να συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με γνώση, θέση και άποψη, ωστόσο η δημοτική αρχή επιχειρεί αλαζονικά να αρνείται τα στοιχειώδη για την δημοκρατική λειτουργία του σώματος».

Διαφορετική… οπτική

Παρά την αποχώρηση των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα έγινε και, μάλιστα, διήρκησε πέραν του αναμενομένου. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το τεχνικό πρόγραμμα έχει «κοινωνικό πρόσημο» και δίνει βαρύτητα όχι μόνο στο κέντρο, αλλά σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ενώ ουσιαστικά αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για την περίοδο 2015-2019, με έργα συνεχιζόμενα, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα έτος, αλλά και μικρότερες παρεμβάσεις συνεχιζόμενες και νέες.

«Το ενδιαφέρον μας δεν περιορίζεται μόνο σε μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβούλιου, αλλά αποδεικνύεται από την καθημερινή μας συμπεριφορά και τη θέληση μας να προσφέρουμε. Γνωρίζετε όλοι ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι σε άμεση συνάρτηση με τους διαθέσιμους πόρους. Το τονίζω γιατί κάποτε σε αυτή εδώ την αίθουσα συζητούσαν τεχνικά προγράμματα με μηδενικούς πόρους. Σήμερα, όμως, έχουμε καταφέρει να έχουμε εξασφαλισμένα χρήματα για έργα και με βάση αυτά συγκροτούμε ένα ρεαλιστικό τεχνικό πρόγραμμα και μπορούμε να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας, ως προς το περιεχόμενο του τεχνικού προγράμματος, ανέφερε πως η φράση «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ειρημένοι», αποδίδει την πραγματικότητα

Για ένα «φτωχό» πρόγραμμα έκανε λόγο ο Άρης Μπαρτζώκας, ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ανεπάρκεια και «φτηνά κόλπα», με σκοπό την παραπλάνηση του δημοτικού συμβουλίου και των πολιτών. Ο κ. Μπαρτζώκας έθεσε ερωτήματα σχετικά με διπλοεγγραφές στον πίνακα, αλλά και απουσία στοιχείων για τις νομικές δεσμεύσεις, ωστόσο σημείωσε πως το βασικό πρόβλημα είναι πως το τεχνικό πρόγραμμα του 2018 αποτελεί «αντιγραφή» αυτού του προηγούμενου έτους.

«Τα νέα έργα είναι ύψους μόνο 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, το μικρότερο ποσό την τελευταία τετραετία. Δεν υπάρχουν έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι περιορισμένη, αφού η δημοτική αρχή δεν έχει ώριμες μελέτες, ενώ κάποια έργα εμφανίζονται χωρίς προϋπολογισμό», σημείωσε και καταψήφισε την εισήγηση.

Πηγή:agon.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •