Ανάγκη για αλλαγή όδευσης του TAP

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους πως η όδευση του αγωγού είναι αναγκαίο να αλλάξει

Την πρόθεσή του να αντιταχθεί στην επιμονή της κοινοπραξίας του ΤΑΡ να διέλθει ο αγωγός ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων, την παρατενάγεια περιοχή και τους οικισμούς της περιοχής εξέφρασε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, επαναβεβαιώνοντας παλαιότερο ψήφισμα επί του θέματος. Ξεκινώντας η συζήτηση του θέματος η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ενημέρωσε το σώμα για την συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, σημειώνοντας ότι δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένη από την σύσκεψη στην οποία μετείχαν και στελέχη του ΤΑΡ.

Επίσης η κ. Τσανάκα εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι απουσίαζαν από τη συνάντηση οι τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., οι οποίοι δεν το συνηθίζουν να απουσιάζουν από τις συσκέψεις που προκαλούν υπουργοί για θέματα της Καβάλας. Τέλος η κ. Τσανάκα έστειλε το μήνυμα στην κοινοπραξία, ότι υπάρχει χρόνος για αλλαγές και επιπλέον σε υψηλούς τόνους σημείωσε ότι «ο Δήμος Καβάλας δεν έχει ανάγκη τα ανταποδοτικά, δεν θα ξεπουληθούμε»!!! Τέλος εξέφρασε τον προβληματισμό της για την ανακοίνωση της Κοινοπραξίας σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η όδευση αλλά να γίνουν μικρές παρεμβάσεις!!!

Μιλώντας ο Θέμης Καλπακίδης, αναρωτήθηκε για ποιο λόγο βιάζεται η Κοινοπραξία να δηλώσει ότι δεν αλλάζει η όδευση όταν ακόμη δεν έχει εκφραστεί το ΣτΕ, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης. Επίσης ο κ. Καλπακίδης, κατήγγειλε ότι δεν έχει προηγηθεί καμία ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους και επισήμανε μια σειρά μελέτες, τα συμπεράσματα των οποίων καθιστούν ανέφικτη την όδευση μέσα από τα Τενάγη. Επίσης επισήμανε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πολιτών, ότι η περιοχή μας θα γίνει ένα σταχτοδοχείο για αγωγούς, αν ανοίξει ο δρόμος μέσα από τα Τενάγη. Τέλος, ο κ. Καλπακίδης κατήγγειλε ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να περάσουν ακόμη δύο αγωγοί από την περιοχή, σύμφωνα με τα όσα του είπε στην Κομοτηνή ο κ. Σταθάκης και επισήμανε ότι αν συμβεί ένα ατύχημα τότε θα έχουμε μια συνολική απαξίωση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων και γενικά της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ Θόδωρος Μουριάδης επισήμανε ότι κανείς δεν ακούει τη φωνή της Καβάλας και τάχθηκε υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων για να φτάσει το μήνυμα, επίσης κάλεσε τους συλλόγους να μην λαμβάνουν δωρεές μέχρις ότου να τακτοποιηθεί το θέμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνει διαβούλευση μετά από τέσσερα χρόνια που έχει ξεκινήσει το έργο. Χαιρέτησε τον αγώνα των πολιτών και ζήτησε ο κ. Παπαδόπουλος, να το κάνει η κ. δήμαρχος πρώτο θέμα στην ατζέντα της και να φέρει την αλλαγή της όδευσης.

Ο Βαγγέλης Παππάς, επικεφαλής της ΚΑΠ αναρωτήθηκε «γιατί ο ΤΑΡ επιμένει στην συγκεκριμένη όδευση, καθώς σε άλλες περιοχές έχει επιλέξει πολύ πιο δύσκολες διαδρομές; Αν κάνουμε το λάθος και υπαναχωρήσουμε στις επιλογές της κυβέρνησης πους στρουθοκαμηλίζει τότε θα μας φέρουν και άλλους αγωγούς και σε ένα ατύχημα θα έχουμε μια μεγάλη καταστροφή όσο βαθιά και να θάψουν τον αγωγό. Την πάνε την δουλειά να γίνει όλη η δουλειά και να μας πιέζουν λέγοντας ότι δημιουργούμε μεγάλο πρόβλημα και θα υπάρχουν μεγάλες πιέσεις από το εξωτερικό». Ολοκληρώνοντας, ζήτησε να υπάρχει ένας σαφής και ξεκάθαρος στόχος στο αίτημα να περάσει ο αγωγός από εκεί που θα υποδείξει η τοπική κοινωνία ενώ επισήμανε ότι ο χρόνος θα δουλέψει εναντίον μας. Για αυτό πρότεινε μια μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών με σαφές μήνυμα ότι δεν θα περάσει του ΤΑΡ.

Από την πλευρά της Συμπαράταξης Πολιτών, ο Άρης Βέρρος, με τη σειρά του τόνισε ότι επιτέλους η κ. δήμαρχος κατάλαβε ότι πρέπει να σκληρύνει η στάση μας.

Πηγή:xronometro.com

  •  
    1
    Share
  •  
  •  
  • 1
  •