Η δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS ‘βγάζει λαγό’!

Τα ΝΕΑ δημοσίευσαν δημοσκόπηση της ΜΕΤΡΟΝ Analysis που εγινε για λογαριασμό της εφημερίδας τον μήνα Νοέμβριο. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Για να βγαλουμε ασφαλή συμπεράσματα, καλό ειναι να την συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας τόσο με τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν έγιναν οι τελευταίες εκλογές, όσο και με τον Νοέμβριο του 2016, πριν ακριβώς ένα έτος. Θα υποθέσουμε ότι η δημοσκόπηση ειναι ακριβής, για να συνεχίσουμε την ανάλυση.

Προκύπτουν 5 ενδιαφέροντα συμπεράσματα για μελλοντική σκέψη και ενα γενικό.

1. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης (-57) ειναι ελαφρως χειρότερος εναντι του 2015 (-54) , 3 μονάδες χαμηλότερα, αλλα εντυπωσιακά καλύτερα απο το 2016 (-75), 18 μονάδες υψηλότερα!

2. Η πλειοψηφία των πολιτών σε όλα τα πολιτικα κομματα και πολιτικούς χωρους, οπως και ηλικίες ή επίπεδο μόρφωσης,  υποστηρίζει την απόφαση για ‘Κοινωνικό μέρισμα’. Συνολικα 30% αντιτίθενται, και 60% το υποστηρίζουν.

3.Οι πλημμύρες στην Αττικη πρωτίστως (96%) αποδίδονται στα διαχρονικα μπαζώματα.

4. Η κυρια Γεννηματά τυγχάνει ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ αποδοχής (84%) στην Δημοκρατικη Συμπαράταξη. Αυτο ειναι ασφαλώς σε αντίθεση με ότι διαδιδουν καποια ΜΜΕ περι ‘ατυχούς απόφασης’, και διαθετει 26% θετικη εναντι 10% αρνητικης αξιολόγησης απο όλους.

5. Οι δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών παρουσιάζουν μικτή εικόνα σε σχεση με το 2016 (δεν υπαρχουν συγκριτικα με το 2015). Ναι μεν ο κος Τσίπρας εχει χαμηλή δημοτικότητα (26%) αλλα ειναι υψηλότερη απο πέρσυ (ηταν 24%). Κερδισμένη σε δημοτικότητα και η κα Γεννηματα (+10 μοναδες απο περσυ) και ο κος Σταύρος Θεοδωράκης (+2 μοναδες απο περσυ). Αντίθετα, χαμένος εμφανίζεται ο κος Κυριάκος Μητσοτάκης που αν και διατηρει 39 μοναδες δημοτικότητας, ειναι 6 μονάδες λιγότερες απο πέρσυ! Μεταξυ , δε, των φυσικών προσώπων, καταλληλότερος ειναι εκείνος που είχε αναφερθεί απο την εποχή που ο Οδυσσέας ρωτήθηκε απο τον Κύκλωπα: με 43% βγαινει ως καταλληλότερος ο…κανένας!

Αν και ειναι ακόμη πολύ νωρίς, και πολλά μπορούν να ανατραπούν υπέρ οποιαδήποτε κατεύθυνσης, τα παραπάνω φανερώνουν ότι επικοινωνιακά η Κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ (νέο ΠΑΣΟΚ) υπο την ηγεσία της κας Γεννηματά κερδίζουν έδαφος, ο κος Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι τόσο ‘ξεγραμμένος’ όσο μερικοί νομίζουν, ενω η στρατηγική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειναι λιγότερο επιτυχής απο ότι πολλοί εμφανίζουν. Εκείνο που ειναι αγνωστο ειναι σε τι βαθμο η εξέλιξη αυτη ειναι επιτυχία της κυβέρνησης ή προσωπική αποτυχία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο χρόνος θα δείξει…

Κωνσταντίνος Βέργος

  •  
  •  
  •  
  •  
  •