Η Apple του ελληνικού χρηματιστηρίου

Διανύουμε ήδη τον όγδοο χρόνο της bull market στα διεθνή χρηματιστήρια, εν αντιθέσει με το ελληνικό το οποίο προσπαθεί να βρει ακόμη την σταθερότητα του. Αρκετοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά και αυτό το έτος, με έναν από αυτούς να είναι και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.

Ο κλάδος της τεχνολογίας βρίσκεται ήδη υψηλότερα από την «φούσκα» των dot.coms, χωρίς όμως να θυμίζει σε τίποτα εκείνη την περίοδο. Κι ενώ οι μετοχές τεχνολογίας κινούνται υψηλότερα παγκοσμίως, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να παραμένουμε προσηλωμένοι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος καταγράφει σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια, Βέβαια είναι γνωστό το ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια «ρηχή» περιφερειακή αγορά, όπου μεταξύ άλλων κουβαλάει και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Μια από τις γνωστότερες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι αυτή της MLS. Φυσικά και ο τίτλος «Η Apple του ελληνικού χρηματιστηρίου» είναι υπερβολικός, αλλά ας φανταστούμε πως θα μπορούσαμε και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να γευτούμε λίγο από την λάμψη των ξένων χρηματιστηρίων. Για παράδειγμα πως θα ήταν εάν κάθε φορά που η εν λόγο εταιρεία λάνσαρε στην αγορά ένα καινούριο μοντέλο; Πώς θα συμπεριφερόταν η μετοχή της; Παρότι είμαστε κοντά στον χειμώνα, συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα θερινής νυκτός.

Όπως πάντα, θα εξετάσουμε μερικά θεμελιώδη της εταιρείας και μετά θα κοιτάξουμε την συμπεριφορά της μετοχής της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, η MLS πραγματοποίησε κύκλο εργασιών €11,593 εκατ. έναντι €11,489 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα €2,54 εκατ. έναντι €2,61 εκατ. πέρσι. Οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας μειώθηκαν στα €19,174 εκατ. από €20,793 εκατ. πέρσι, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα €5,613 εκατ. έναντι €5,674 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2016. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή μετά από φόρους ανήλθαν στα €0,1442 έναντι €0,1643 πέρσι.
Ας πάμε να δούμε όμως και την πορεία της μετοχής στο χρηματιστήριο. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε στο κλείσιμο της 24/11, στα €52,4 εκατ. με το P/E μετά από φόρους να βρίσκεται στο 23,59. Κι ενώ όπως είπαμε στην αρχή, το έτος που διανύουμε είναι αυτό των μετοχών τεχνολογίας, η μετοχή της MLS από τις αρχές του έτους σημειώνει απόδοση μόνο 4,20%, καταγράφοντας υψηλό στα €4,65 και χαμηλό στα €3,98. όπως παρατηρούμε και στο παρακάτω γράφημα. Η στήριξη βρίσκεται στα €4,087 με την μετοχή να κλείνει χθες στα €4,22.

Αυτό το οποίο όμως προξενεί απορία, είναι το γεγονός ότι και η ίδια η εταιρεία «επενδύει» στην μετοχή της, ειδικά όταν βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στις 17/11 η εταιρεία (όπως ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο) προέβη στην πώληση 120,000 χιλ. τεμαχίων, αγοράζοντας την ίδια ακριβώς ημέρα 29,700 τεμάχια. Στις 31/10, προέβη στην πώληση 122,000 χιλ. τεμαχίων, ενώ όπως γίνεται ευδιάκριτο στο παραπάνω γράφημα, όλες οι συναλλαγές έγιναν σε υψηλότερη τιμή.

Όπως μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε, η εμμονή μας στα τετριμμένα μόνο ζημίες μπορεί να μας αποφέρει και τίποτα περισσότερο. Εάν χαμηλώναμε λίγο το βλέμμα μας, ίσως να αποφεύγαμε το τραπεζικό Βατερλό. Υπάρχουν αρκετά διαμαντάκια στο ελληνικό χρηματιστήριο τα οποία μπορούν να αποφέρουν κέρδος. Δεν γνωρίζω εάν οι εμμονές ή τα ταμπού έχουν θέση στον κόσμο των αγορών, μάλλον όχι. Εσείς τι λέτε;

  •  
    8
    Shares
  •  
  •  
  • 8
  •