Αγγλία, 16 μήνες μετά το BREXIT. Κρανίου τόπος ή Παράδεισος;

Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας, με το δημοψήφισμα του 2016, να αποχωρήσει από την Ευρωπαική Ενωση αποτέλεσε ίσως το μεγαλύτερο ‘σόκ’ για την Ευρώπη, κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Αλλοι χαιρέτησαν την απόφαση, αλλά πολύ περισσότεροι προβληματίστηκαν.
Οικονομολόγοι και άνθρωποι της αγοράς ηταν διαιρεμένοι. Πολλοί αμέσως εκτίμησαν ότι η Αγγλία έξω από την Ευρωπαική Ενωση, θα εισέλθει σε ένα ‘καταστροφικό σπιράλ’! Μια χώρα απομονωμένη, που θα ρέπει προς υπανάπτυξη. Κάτι ανάμεσα σε Βόρεια Κορέα, και υπανάπτυκτη χωρα της Αφρικής. Οι πρώτες εκτιμήσεις μίλαγαν για ‘Τράπεζες και Πολυεθνικές που φεύγουν’. Και πράγματι, η αγορά εργασίας κατά τους πρώτους 3 μήνες μετά το δημοψήφισμα του Brexit ‘κόλλησε’. Οι προσλήψεις στο ‘Σιτι του Λονδίνου’ πάγωσαν ξαφνικα.
Τι ακριβώς όμως συνέβη 16 μήνες μετά; Που ακριβώς βρισκόμαστε;
Η Αγγλική λίρα έχασε σημαντικά σε σχέση με την ισοτιμία της με το ΕΥΡΩ κάτι που είχε επιρροή στις τιμές των τροφίμων στην Αγγλία, όχι όμως και των ρούχων, διότι τα ρούχα ερχονται κυρίως από χωρες της Κοινοπολιτείας. Η υποτίμηση κατά 16% περίπου, οδήγησε σε άνοδο πληθωρισμό στο 3%, από 1% που ηταν πριν 16 μήνες.
Η Αγγλία, επίσης, με την έξοδό της δεν απεφυγε τα προβλήματα τρομοκρατίας, που ειχαν άλλες χωρες της ΕΕ, όπως δειχνουν τα χτυπήματα στο Λονδινο. Αυτό όμως απέχει πολύ από την κατάρρευση.
Σημερα, η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας τρέχει με 1,5%. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν με ρυθμό 0,6% στο τρίμηνο, υψηλότερα από την αύξηση 0,2% στο β΄ τρίμηνο, δειχνοντας ότι ο κόσμος αισθάνεται βεβαιότητα. Η ζήτηση εκτοξεύτηκε σε ολες τις κατηγορίες θεσεων εργασίας, τόσο σε ανειδίκευτους ως ειδικευμένες, με μείωση της ηδη ελάχιστης ανεργίας συτο διαστημα των τελευταιων μηνων κατά 35% για ανειδίκευτους και 15% σε ειδικευμένα στελέχη! Η ανεργία αυτή τη στιγμη στην Αγγλία είναι μόλις 4,3% από 5% που ηταν το καλοκαίρι του 2016! Ουσιαστικά η ανεργία είναι σε μηδενικά επίπεδα! Αυτά ειναι τα χαμηλότερα επιπεδα ανεργίας των τελευταίων 43 ετων!
Όλα αυτά, φυσικά δεν σημαίνουν ότι η Αγγλία δεν έχασε. Εχασε! Εχασε ΠΡΑΓΜΑΤΙ, σε αριθμό γραφειοκρατών των Βρυξελλών που μετακινήθηκαν από το Λονδίνο προς Βρυξέλλες, Παρίσι ή εμειναν άνεργοι! Υπο αυτή την έννοια, το Brexit αναμφίβολα ήταν μια μεγάλη απώλεια!
Απώλεια ήταν για γραφειοκράτες, όχι όμως για τους Βρετανούς! Με τον νέο προυπολογισμο που ανακοινωθηκε χτες, οι βασικοι μισθοί θα αυξηθούν ΕΠΙΠΛΕΟΝ αμεσα 5% σε όλη τη χωρα, ενώ επίσης θα υπάρξει ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ φόρων αγοράς ακινήτων για τις πρωτες 300.000 λίρες, και μέτρα για την ενοικίαση αδιάθετων ακινήτων, ώστε να πέσουν και οι τιμες ενοικίασης, και να βελτιωθει περαιτέρω το επίπεδο ζωής.
Το σημαντικότερο όμως, όπως το αισθάνονται οι Αγγλοι, είναι ότι οι αποφάσεις πλέον δεν λαμβάνονται ανάμεσα σε γραφειοκράτες σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, αλλά στο Λονδίνο! Η Αγγλία, άνοιξε τον δρόμο στους λαούς της Ευρωπης να διαπραγματευτούν ειτε καλυτερους ορους στην ΕΕ, αν θελουν να μεινουν, ή να προγραμματίσουν την έξοδο από αυτή! Και, όπως στο παρελθόν διέλυσε τον Γερμανικό ιμπεριαλισμό, έτσι και τώρα, κατέστρεψε το παρανοικό όνειρο μιας Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης, του κυρίου Σόιμπλε και της καταρρέουσας Μέρκελ! Η Αγγλία δημιουργεί, για άλλη μια φορά, το όνειρο των ελεύθερων κρατών! Ελευθερία, Αξιοπρέπεια, Ανάπτυξη!

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
    240
    Shares
  •  
  •  
  • 240
  •