Θα γίνουν στη Βενεζουέλα τα ομόλογα, φτηνότερα από το… χαρτί υγείας;

Ισως η Βενεζουέλα, είναι η χώρα για την οποία έχουν γραφτεί τόσα έντυπα (και ως επι το πλέιστον κακόπιστα) άρθρα, που αν όντως η χωρα ειχε ελλειψη χαρτιού υγείας, το χαρτι από τις εφημερίδες θα αρκούσε να καλύψει τις…ανάγκες των πολιτών της!
Αυτό όμως απέχει από το να πιστεύει κάποιος ότι ο περήφανος αυτός λαός που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ισπανική κατοχή πριν 200 περίπου χρόνια, και είχε μεγάλη φτώχια παρά τον πλούτο του εδάφους του, που εγινε ακόμη επαχθέστερη μετά την υποτίμηση του νομίσματος το 1983 , ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, δεν έχει προβλήματα. Η εκλογή του πατριώτη Ούγκο Τσάβες το 1998 του οποίου το έργο σαμπόταραν όσοι επιδίωκαν την βίαιη αρπαγή του πλούσιου πετρέλαιου της χώρας (για τα οποία εκαναν ένοπλο πραξικόπημα και μπλόκαραν την παραγωγή πετρελαίου στην PDVSA την περίοδο 2002-2003, χωρις όμως επιτυχία) μείωσε τις ανισότητες.

Όμως η χωρα, 90% των εξαγωγών της οποίας ηταν και ειναι πετρέλαιο, πάσχει από την λεγόμενη ‘Ολλανδική ασθένεια’, την υπερανάπτυξη δηλαδή ενός τομέα, του πετρελαίου, που οδηγεί σε ισχυρό νόμισμα, που όμως κανει απαγορευτικά ακριβή ετσι την εξαγωγη άλλων, αγροτικών προιόντων!

Από την άλλη, οι έντονες και απρόβλεπτες, διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και η μη ελευθερη διακυμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, οδηγούν με μαθηματικη ακρίβεια σε προβλήματα.
Όπως η Σαουδικη Αραβία, έτσι και η Βενεζουέλα πόνταρε σε ανατίμηση τιμών πετρελαίου για την επίλυση των προβλημάτων του φέτος. Επαιξαν, όμως, και…έχασαν, διότι η ανάκαμψη είναι μολις 12% μεσοσταθμικά φέτος και η Βενεζουέλα παραγει 20% λιγότερο πετρελαιο φετος ημερησίως! Ακομη κι ετσι, όμως, ο Μαδουρο εκτιμησε σωστότερα από τους αντιπάλους του τα εσοδα!

Η αντιπολίτευση επέμενε ότι η τιμη πετρελαίου θα ηταν 30 δολάρια φετος, δηλαδη χαμηλότερα και απο τις τιμές του 2016, ενώ κινειται στα 50 δολάρια όπως πρόβλεψε ο πρόεδρος Μαδούρο. Και η κυβέρνηση καταφερε, στη βαση δίκαιης διανομής πόρων στις τοπικές κοινότητες να ανακουφίσει τα όποια προβλήματα, ενώ επίσης θριάμβευσε στις τοπικες εκλογές που έγιναν προ μηνος. Η κυβέρνηση, αν και εχει κανει το τραγικό λαθος να κρατήσει τις ισοτιμίες σταθερες, οδηγώντας σε ανάπτυξη της μαυρης αγοράς, είχε δίκιο στα περισσοτερα σημεία σύγκρουσής της με την αντιπολίτευση, περιλαμβανομένου και του προυπολογισμού.

Παρά όμως την ως τωρα επιτυχία, η χωρα μαλλον δεν θα αποφύγει την χρεοκοπία, καθώς τον Νοέμβρη η Πετρελαική κρατικη PDVSA καθυστέρησε $26.5 δις μη εξασφαλισμένα δάνεια, και εχει άλλες , λιγοτερο επειγουσες υποχρεώσεις $60 δις προς κατασκευαστικές κυριως εταιρίες. Πολλές από αυτές τις υποχρεώσεις όμως, μπορει να τις ρυθμίσει. Η χωρα σχεδιάζει να αναδιαρθρωσει συνολικα 63 δις χρέος

Παράλληλα, με εξαγωγες προς Κινα, Κουβα και Νικαραγουα κυρίως, καθως οι ΗΠΑ εχουν μπλοκαρει τις συναλλαγες, και με διμερεις συνθηκες με ολες αυτές τις χωρες και τη Ρωσία, η κυβερνηση της Βενεζουέλας, κατάφερε να παρει πιστωση για περιπου 2 ακομη μήνες! Όχι τυχαία λοιπόν σχεδιάζει συσκεψη για τη Βενεζουέλα η International Swaps and Derivatives Association(ISDA), που ως γνωστόν αποφασίζει αν υπαρχει πτωχευτικό γεγονος η όχι ωστε να πληρωθούν τα CDS που καλυπτουν χρεοκοπία ομολογων. Αν η Βενεζουέλα δεν λυσει τα οποια προβλήματα…η χρεοκοπία θα είναι πολύ κοντα. Με $9.7 δις συναλλαγματικά αποθέματα και $1.5 δις πληρωμες επιτοκίων ως το τελος του ετους και $8 δις το 2018, θα είναι πολύ δύσκολο να τιμήσει τις υποχρεώσεις της μετα την Ανοιξη…
Η αναδιάρθρωση χρέους της χωρας , επομένως, θα ειναι κλειδί, για το αν τα ομόλογα θα αντικατασταθούν από άλλα ομόλογα ή απο χαρτί…υγείας! Στην τελευταία περίπτωση, της μη λύσης, η Βενεζουέλα θα υποχρεωθεί να στραφεί στο γνωστό μας ΔΝΤ…

Κωνσταντίνος Βέργος , Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
*Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.

  •  
    6
    Shares
  •  
  •  
  • 6
  •