Όταν τα κοσμήματα αρχίζουν να «χάνονται» στους διαδρόμους του χρηματιστηρίου

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για ένα γεγονός το οποίο συμβαίνει ξαφνικά, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τον λόγο. Ειδικά στο χρηματιστήριο κάτι τέτοιο συμβαίνει αρκετά συχνά, καθώς η πληροφορία κινείται με ταχύτητα φωτός, όπου όταν πλέον μαθευτεί στους πολλούς όλα έχουν τελειώσει.

Εντύπωση προκάλεσε χθες η σημαντική πίεση που δέχθηκε η μετοχή των Folli Follie, μιας μετοχής που αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας στο τέλος σε χαμηλό 52 εβδομάδων. Από την εταιρεία δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση που να δικαιολογεί την σημαντική αυτή πτώση. Τί άλλο μπορεί να συμβαίνει όμως, ώστε να προκάλεσε την μανία των πωλητών, των λίγων και καλά γνωρίζοντας;

Ας πάμε όμως να δούμε τα θεμελιακά δεδομένα της εν λόγο εταιρείας, ώστε να διαπιστώσουμε ότι δεν συντρέχει κάποιο ανησυχητικό οικονομικό δεδομένο. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα €723,2 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 10,8% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα €168,1 εκατ., ενισχυμένα κατά 12,8% του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του προηγούμενου έτους.

Ο λόγος ξένων προς ιδία κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 0,38 το πρώτο εξάμηνο, έναντι 0,37 του αμέσως προηγούμενου εξαμήνου. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ανήλθε στο 6,07% έναντι 5,94% το προηγούμενο εξάμηνο, με το ταμείο και ισοδύναμα να ανέρχεται στα €314,56 εκατ. Το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου, ανήλθε το πρώτο εξάμηνο στα €735,69 εκατ. έναντι €695,81 εκατ. το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Κι αφού τα παραπάνω δεν εμπνέουν κάποια ανησυχία, ας εξετάσουμε και την συμπεριφορά της μετοχής τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια (βλ. γράφημα παρακάτω). Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας διαμορφώθηκε χθες, στα €997,52 εκατ., με την μετοχή να καταγράφει απώλειες από τις αρχές του έτους 22,52%, την τρίτη χειρότερη μεταξύ των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Η μετοχή πραγματοποίησε υψηλό 52 εβδομάδων στα €21,90 και χαμηλό 52 εβδομάδων στα €14,90 (χθεσινό κλείσιμο).

Κι αφού τα θεμελιώδη δεν παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερη ανησυχία, η εικόνα της μετοχής όμως άρχισε να προβληματίζει τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της η εταιρεία το πραγματοποιεί στην περιοχή της Ασίας, ενώ κάποιοι εκ των βασικών της μετόχων είναι Κινέζοι. Θα πει κάποιος, και τι σχέση έχει αυτό; Όποιος παρακολουθεί τακτικά τα οικονομικά και χρηματιστηριακά τεκταινόμενα στην Κίνα, θα γνωρίζει ότι οι εποπτικές αρχές, μαζί με την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (η κεντρική τράπεζα της χώρας) προσπαθούν από τις αρχές του έτους τουλάχιστον, να περιορίσουν την μόχλευση (δανεισμό) νομοθετώντας διάφορους νόμους.

Εχθές, το χρηματιστήριο της Κίνας ολοκλήρωσε με απώλειες άνω του 2%, και μάλιστα με βίαιες πωλήσεις στο τέλος, ακριβώς γι αυτόν τον λόγο. Δηλαδή οι αρχές σκέφτονται να περιορίσουν τις online εταιρείες χορήγησης δανείων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κι όχι μόνο κλάδο.

Έπειτα από τα παραπάνω, μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι ή οι βασικοί μέτοχοι (Κινέζοι) των Folli Follie εμφανίζουν πρόβλημα με δικά τους δάνεια και ρευστοποιούν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό τους ή ότι κάποια θυγατρική του ομίλου έχει «άνοιγμα» στην Κίνα και οι έχοντες εσωτερική πληροφόρηση ρευστοποιούν σε οποιαδήποτε τιμή βρουν. Το τι μέλει γενέσθαι αναμένεται να το δούμε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ως γνωστόν τίποτα κρυπτόν υπό τον ήλιο.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση μετοχών ή οποιαδήποτε άλλης κινητής αξίας.

  •  
    15
    Shares
  •  
  •  
  • 15
  •