Το κρυφό χρέος

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Τον προσεχή Αύγουστο βαίνουμε αισίως στην ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος (μνημονίου) της ελληνικής οικονομίας, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα στην Ελλάδα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το επίσημο χρέος της κεντρικής διοίκησης, (σύμφωνα με το επίσημο δελτίο χρέους  του Ιουνίου 2017, 86) ανέρχεται στα €325,388 δισ. Αυτό αφορά όμως το επίσημο χρέος, καθώς εκτός από αυτό υπάρχει κρυφό ένα κρυφό χρέος ύψους €669,371 δισ. το οποίο δεν προσμετράται σε αυτό των €326 δισ., όπου μαζί και τα δύο ανέρχονται σχεδόν σε €1 τρισ.!!!

Σύμφωνα με την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου, του ισολογισμού και λοιπών χρηματοοικονομικών καταστάσεων της κεντρικής διοίκησης για το οικονομικό έτος του 2015, της 16ης Νοεμβρίου 2016, το εν λόγο κρυφό χρέος προήλθε από μη προβλεφθείσα στον προϋπολογισμό σύναψη πράξεων πώλησης τίτλων με συμφωνία επαναγοράς, τα γνωστά στους περισσότερους SWAPS.

Οι εν λόγο πράξεις (swaps) είχαν προϋπολογιστεί στα €44 δισ. με το τελικό ποσό να φθάνει τελικά στα €694,,206 δισ., μία αύξηση της τάξεως του 614,54! Στις εν λόγο συμφωνίες συμμετείχαν φορείς του δημοσίου, με την επιτροπή να στέλνει έγγραφο στον ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με το οποίο ζητούσε επιμέρους ενημέρωση σχετικά με το ποιοι δημόσιοι φορείς συμμετείχαν στα εν λόγο SWAPS, και με τι ποσό. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους σε έγγραφο το οποίο απέστειλε στην επιτροπή δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους φορείς που συμμετείχαν στις εν λόγο πράξης αλλά ούτε φυσικά και με τι ποσά.

Φυσικά και εγείρονται βασικά ερωτήματα, καθώς τα εν λόγο χρηματοοικονομικά προϊόντα παρότι είναι σύνηθες μέθοδοι εξεύρεσης ρευστότητας μπορούν να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα σε περίπτωση όπου δεν υπάρχει μία συνετή χρήση αυτών ή προκύψουν κάποια δυσάρεστα και απρόβλεπτα αποτελέσματα για τον υπόχρεο των εν λόγο προϊόντων. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα νέα στοιχεία για το εν λόγο «κρυφό» χρέος.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •