Η δίκη της Γαύδου και τα ψέμματα του ιερέα που θα έστελναν έναν αθώο στην φυλακή

Η ολοκλήρωση της δίκης για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία της Γαύδου με την ισόβια καταδίκη του ταμία του νησιού, «κλείνει» ναι μεν την πολύκροτη υπόθεση αλλά αφήνει ανοικτή μία άλλη.

Αυτή των συνεπειών που πρέπει να αντιμετωπίζουν οι μάρτυρες, όταν λένε ψέμματα, ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Όταν οι μάρτυρες είναι πολίτες και ανάλογα με την κρισιμότητα του ψέματος διώκονται για ψευδορκία, οπότε τα πράγματα είναι σχετικά απλά.

Τι γίνεται όμως όταν είναι ιερωμένοι;

Στην δίκη της Γαύδου ακούσαμε τον πατέρα του κατηγορουμένου και ιερέα του νησιού να καλύπτει πλήρως την ιστορία του γιου του, σύμφωνα με την οποία ο τότε Δήμαρχος τον είχε επισκεφθεί στο σπίτι του, κλάμμενος και δάρμενος, ζητώντας του να υπεξαιρέσει χρήματα για δικό του λογαριασμό, επειδή βρισκόταν σε οικονομικό αδιέξοδο.

Συνέχισε δε λέγοντας (ο γιος) πως ο Δήμαρχος απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει και πως αυτό ήταν που τον οδήγησε στο να μεταφέρει χρήματα μέσω web banking σε προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς! Η ιστορία αυτή δεν έπεισε το Δικαστήριο που τον καταδίκασε σε ισόβια συν 14 έτη ενώ ο Εισαγγελέας της έδρας νωρίτερα είχε σχολιάσει πως «αυτά είναι απίθανο και αδύνατο να έχουν συμβεί!»

H ιστορία δε, συνοδευόταν από έναν μεγάλο όγκο πλαστών βεβαιώσεων για τις οποίες ο Εισαγγελέας είπε: «Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη δικογραφία με τόσα πλαστά έγγραφα».

Ωστόσο, τα τερατώδη ψέμματα του ταμία είχαν μια… ιερή κάλυψη. Από τον ίδιο του τον πατέρα που προσήλθε στη Δίκη ως μάρτυρας υπεράσπισης. Τι θα γινόταν αν ένα Δικαστήριο με άλλη σύνθεση επηρεαζόταν από την ιδιότητα του ιερέα και οδηγούταν σε μια διαφορετική, λανθασμένη κρίση; Ένας αθώος θα ήταν στη φυλακή.

«Οι κληρικοί ή οι ιερωμένοι παντός θρησκεύματος απαγορεύοντος αυτοίς τον όρκον δεν ορκίζονται, αλλ’ αντί τούτου ποιούνται την κατά την παρ.1 διαβεβαίωσιν επί τη ιερωσύνη των, συμφώνως προς τους διέποντας αυτούς κανονισμούς» ορίζει το άρθρο 220 του Κ.Π.Δ.

Τι παθαίνουν όμως οι ιερείς που ψεύδονται, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, παρά την… διαβεβαίωση της ιερωσύνης τους;

Τι προβλέπει ο Εκκλησιαστικός Κώδικας;

Έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες από την Εκκλησία της Κρήτης, μετά την χθεσινή απόφαση; Αν όχι, πότε θα ξεκινήσουν και ποιες είναι αυτές;

 

Πηγή: zarpanews.gr

  •  
  •  
  •  
  •  
  •